Соціологія - Навчальний посібник

Автори: , , | Рік видання: 2004 | Видавець: Київ: Вид-во Європейського університету | Кількість сторінок: 246

Функція соціальної організації

Функція суспільства полягає в тому, що воно сприяє розвитку свідомого життя і соціалізації особистості. Суспільство, писав Ф.Г. Гіддінгс, є асоціацією подібних один до одного людей, яка розвиває моральну природу особистості. Література і філософія, релігійні погляди і політика—все це є результатом обміну ідей і почуттів. У свою чергу під могутнім впливом літератури і філософії, релігійного культу і політики формується світогляд даної генерації людей, відповідної епохи, нового покоління.

Функція соціальної організації, зазначав автор, виражається в еволюції особистості, яка поступово проходить все вищі і вищі стадії поки не досягне ідеалу, що йменується людством. Соціальна істота, а саме такою є людина, обов'язково з надлишком віддасть суспільству ті цінності, які воно їй дало у процесі соціалізації.

Особистість не може жити сама в собі. Постійно, від сторіччя до сторіччя суспільство, яке створило людину, перетворюється, збагачується цією ж людиною. "Особливо важливий вплив у цій справі тих не багатьох людей, геній яких проник у невідоме, тих піонерів думки і поведінки, які "дерзають", діють власними силами, йдуть по не прокладених дорогах; тих самовідданих людей, які люблять людство, які часто попри страждання, образи і знущання вказують можливості для нового життя. Саме завдяки цим геніям людська маса змогла піднятися до певного рівня над фізичною необхідністю в сферу широкого простору, свободи і світла".