Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

Дивись також:

КОНВЕРГЕНЦИИ

теория (от лат. convergere - сближаться, сходиться) осно­вана на идее преобладания тенденций объединения элементов в ...

МІЖНАРОДНІ ОРГАНІЗАЦІЇ

об'єднання держав, громадських організацій та індивідуальних членів з метою вирішення питань регіонального або глобального характеру, ...

СВІТОВИЙ ПОЛІТИЧНИЙ ПРОЦЕС

— сукупна діяльність народів, держав та їх інститутів, соціальних спільностей та їхніх організацій і рухів, ...

ФЕДЕРАЦІЯ

(лат. feoderatio- союз, об'єднання) – форма державного устрою, за якої декілька державних утворень, юридично і ...

ПЛЮРАЛІЗМ

(від лат. pluralis - множинний) – ідейно регулятивний принцип суспільно-політичного й соціального розвитку, що випливає ...

ОРГАНІЗАЦІЇ ТА СУЧАСНЕ ЖИТТЯ

Сучасна лікарня є добрим прикладом організації. ОРГАНІЗАЦІЯ є ( великим угрупованням осіб, структурованим за неособовими критеріями і призначеним для досягнення специфічних цілей; стосовно лікарні, такими цілями є лікування захворювань та забезпечення інших форм медичного догляду.

Нині організації відіграють значно важливішу, ніж будь-коли раніше, роль у нашому повсякденному житті. Вони не тільки супроводять нас у цей світ, але й фіксують наш поступ на життєвому шляху і проводжають нас в останню путь. Навіть до нашого народження наші матері (іноді разом з батьками) відвідують консультації, проходять тести на вагітність у лікарнях та інших медичних закладах. Кожна народжена сьогодні дитина реєструється державними організаціями, котрі збирають про нас інформацію від народження до смерті. Більшість людей сьогодні помирають у лікарнях, а не вдома, як колись, і кожний факт смерті теж має бути офіційно зареєстрований державою.

Щоразу, коли ми користуємося телефоном, повертаємо водяний кран, вмикаємо телевізор чи сідаємо за кермо автомобіля, ми входимо у контакт з організаціями і потрапляємо в певну від них залежність. А це, як правило, означає, що багато організацій взаємодіють між собою в усталений так само, як і з вами, спосіб. Наприклад, служба водопостачання уможливлює нашу впевненість у тому, що після оберту крана з нього потече вода. Однак служба водопостачання так само залежить від інших організацій, що споруджують та обслуговують водосховища, а ті, у свою чергу, залежать від інших... і так майже до нескінченності. Ви повертаєте кран у вашій власній оселі, проте вода, можливо, надходитиме за багато миль звідти. Служба водопостачання — або, радше, ціла група служб водопостачання має забезпечити водою не тільки вас, а й тисячі чи мільйони інших осіб. Можете помножити роботу служби водопостачання у сотні разів, оскільки сподівання на регулярне водопостачання є лише одним із прикладів нашої залежності від організацій.

Слід пам'ятати, що за більшості історичних епох, доки рівень розвитку організацій не досяг теперішньої позначки, люди не могли розраховувати на ті аспекти життя, над якими ми тепер і не замислюємося. Наприклад, ще століття тому у Британії вода регулярно подавалася водогоном лише до небагатьох будинків, і та вода часто бувала забрудненою, що призводило до численних захворювань та епідемій. Навіть сьогодні на великих територіях слаборозвинутих країн (скажімо, в Азії чи Африці) немає водогону; люди щодня користуються водою з джерела або криниці, а ця вода часто містить хвороботворні бактерії. У розвинутому суспільстві чистоту питної води піддають ретельній перевірці, а це означає ще більшу кількість організацій та санітарно-епідеміологічних служб.

Однак той величезний вплив, котрий організації мають тепер на наше життя, годі розцінювати як однозначно позитивний. Часто організації фактично забирають у нас те, що нам належить, і віддають під контроль службовців чи фахівців, на яких ми мало можемо вплинути. Наприклад, від нас усіх вимагається виконувати визначені державою обов'язки — сплачувати податки, дотримуватися законів, йти на війну — інакше нас буде покарано. Як джерела суспільної влади, організації можуть таким чином піддавати особу диктатові, якому вона безсила чинити опір.

У цьому розділі ми розглянемо зростання ролі сучасних організацій, а також наслідки, які це має сьогодні для нашого життя. Спочатку ми проаналізуємо ідеї двох авторів — Макса Вебера та Мішеля Фуко, які мали особливо сильний вплив на спосіб мислення соціологів про організації. Далі ми розглянемо деякі види діяльності організацій (ділових корпорацій чи лікарень, шкіл чи урядових служб, коледжів чи в'язниць, а також дослідимо відмінності, котрі існують між цими різними видами. Особливої ваги ми надамо великим діловим корпораціям, котрі у своїй діяльності все більше виходять на світовий рівень. У заключних підрозділах ми розглянемо те, наскільки ділові корпорації та інші організації сучасного суспільства зазнають глобальних процесів змін.