Соціологія - Навчальний посібник

Автори: , , | Рік видання: 2004 | Видавець: Київ: Вид-во Європейського університету | Кількість сторінок: 246

Структурні чинники, які обмежують владу

Як зауважують зарубіжні соціологи, кожен керівник різного рівня управління завжди жаліється, що у нього "недостатньо влади", щоб вирішити якесь питання. Такі керівники, щоб виправдати свою недолугість, намагаються довести, що їм "заважають". Заважають окремі члени своєї ж організації, заважають обставини, інші організації, заважає керівництво вищого рівня і так далі.

З іншого боку, людина може бути справді хорошим керівником, але сформована структура організації є такою, що не дає необхідних можливостей для вибору дій у межах цієї структури.

Деякі керівники, щоб полегшити вихід з бюрократично встановлених норм, усупереч законодавству намагаються вирішити питання через неофіційні структури, але тут на них вже "чекають" представники "противаги владі". Чи справді маємо тут безвихідну ситуацію?

Зовсім ні, вважає Р.Нейдер. У межах чинного законодавства керівникові слід лише сумлінно попрацювати і вихід обов'язково буде знайдений. Це і отримання консультацій в правних органах, поради колег, інших керівників фірм, які були в подібних ситуаціях, зрештою критичний аналіз своєї ж діяльності.