Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

Дивись також:

ВИБОРЧА СИСТЕМА

(electoral system) - порядок організації і проведення виборів у представницькі органи влади, сукупність правил і ...

РЕГЛАМЕНТ

(від франц. reglament і від лат. regula - правило) - сукупність норм, настанов і правил, ...

ГОСУДАРСТВО ПРАВОВОЕ

тип государства, где утвержден политический режим, характеризующийся правовым (конституционным) порядком осуществления политической власти. Принцип правового ...

БОРЬБА ПОЛИТИЧЕСКАЯ

состояние противопоставления интересов политических субъектов с целью достижения определенных политических результатов. Виды политической борьбы многообразны. ...

ВНУТРЕННЯЯ ПОЛИТИКА

совокупность направлений деятельности государства, его структур и институтов по организационному, конкретно- содержательному выражению интересов народа ...

Розділ 8. ДЕВІАНТНА ПОВЕДІНКА І ЗЛОЧИНІСТЬ

Основні поняття

• девіантна поведінка • норми • конформізм • злочин

Ми всі знаємо, хто такі девіанти, або принаймні думаємо, що знаємо. Девіанти — це ті індивіди, які відмовляються жити за правилами, що їх дотримується більшість із нас. Це запеклі злочинці, наркомани або "люди дна", чия поведінка не вкладається в те, що більшість визначає як нормальні прийнятні стандарти. Проте дійсність не завжди така, якою вона здається; саме цього навчає нас соціологія, оскільки заохочує нас зазирати потойбіч очевидного. Поняття девіанта, як ми далі побачимо, не так легко піддається точному визначенню.

Ми вже бачили раніше, що людське суспільне життя управляється правилами або нормами. Наше життя провалилося б у хаос, якби ми не дотримувалися правил, що визначають певні види поведінки як прийнятні в певних контекстах, а інші — як неприйнятні. Організований рух на вулицях і дорогах був би неможливий, якби водії не дотримувалися правила лівобічного руху. Ви, можливо, подумаєте, що на дорогах не може бути девіантів, окрім хіба що п'яного або вкрай необачного водія. Та якщо ви справді так думаєте, то помиляєтеся. Більшість водіїв не тільки девіанти, а й злочинці. Бо, якщо поблизу не видно поліційного автомобіля, майже всі вони регулярно перевищують дозволену швидкість.

Наскільки ми конформісти, настільки й порушники правил. Усі ми також створюємо власні правила. Водії, звичайно, нерідко порушують закон на автомобільних шляхах, але насправді вони створюють свої неформальні правила на противагу законним. Якщо верхня межа дозволеної законом швидкості на автостраді — 70 миль на годину, то більшість водіїв усе-таки намагаються не перевищувати 80 миль чи трохи більше, а, проїжджаючи містом, знижують швидкість.

Конвенційні правила щодо прийнятних і неприйнятних порушень дорожнього руху також варіюються. Так, у північноєвропейців, які ведуть свої машини дорогами півдня Італії, іноді волосся на голові стає сторч, настільки там недбало водії ставляться до будь-яких правил дорожнього руху. В Бразилії світлофори та інші дорожні знаки сприймаються радше не як заборона, а як пропозиція. Мотоциклісти в Ріо-де-Жанейро не зупиняючись їдуть на червоне світло, якщо немає зустрічної машини. Якщо головна вулиця перетинає другорядну, водій, який іде по головній, ніколи не зупиниться, нехай там що показують сигнали дорожнього руху. Якщо хтось виїздить із меншої вулиці, йому доводиться сигналити або блимати фарами, щоб попередити інших водіїв (Lull, 1995).

Коли ми починаємо вивчати девіантну поведінку, то повинні знати, яких правил люди дотримуються, а які схильні порушувати. Ніхто не порушує всіх правил, так само як ніхто не дотримується всіх правил.

Навіть індивіди, що начебто повністю поривають із нормами порядного суспільства, такі як грабіжники банків, імовірно дотримуються правил, за якими організовано банди, до котрих вони належать. Деякі групи з вельми сумнівною репутацією, наприклад, банди мотоциклістів, мають суворий кодекс поведінки, обов'язковий для їхніх членів; тих, хто цей кодекс порушує, або карають, або виганяють.