Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

Стереотипи та "козли" відпущення

Упередження здебільшого діє через стереотипне мислення, що означає мислення у стійких непорушних категоріях. Стереотипізація часто тісно пов'язана з психологічним механізмом зміщення, коли почуття ворожості або гніву спрямовуються проти об'єктів, що не є справжнім джерелом цих почуттів. Люди звертають свою неприязнь на "козлів відпущення", як називають тих, кого звинувачують у діях, яких вони не чинили. Вислів "козел відпущення" запозичено у стародавніх гебреїв, які щороку символічно складали всі свої гріхи на козла, котрого потім проганяли в пустелю. Козловідпущення — звичайне явище, коли дві утискувані етнічні групи змагаються одна з одною за економічні вигоди. Наприклад, люди, котрі нападають як расисти на чорношкірих, часто перебувають із ними в однаковому економічному становищі. Вони звинувачують чорношкірих у своїй скруті, справжні причини якої треба шукати деінде.

Козловідпущення за звичайних умов спрямовується проти явно відмінних і доволі беззахисних груп, які є легкою мішенню. Католики, євреї, італійці, чорні африканці та інші виступали в невдячній ролі козлів відпущення в різні часи впродовж історії західних суспільств.

Козловідпущення часто супроводжується проекцією — несвідомим приписуванням іншому власних бажань або характеристик. У цьому процесі часто буває присутня сексуальність. Дослідження стабільно показують, що коли члени панівної групи вдаються до насильства щодо меншини й експлуатують її сексуально, то вони схильні вірити, що меншина сама вдається до таких виявів сексуального насильства. Наприклад, химерні уявлення білих чоловіків американського Півдня про похітливу вдачу афроамериканських чоловіків, мабуть, були спричинені їхніми власними сексуальними розчаруваннями, оскільки сексуальний доступ до білих жінок суворо обмежувався формальним залицянням. Подібним чином у Південній Африці серед білого населення панувала переконаність, що чорні чоловіки мають неймовірну сексуальну потенцію, а чорні жінки — вкрай жагучі й хтиві. Вважається, що чорношкірі чоловіки становлять у сексуальному плані велику небезпеку для білих жінок, а проте насправді ініціаторами майже всіх міжрасових сексуальних контактів були білі чоловіки.