Політологія: Навчально-методичний комплекс

Автори: , , | Рік видання: 2004 | Видавець: Київ: Київський нац. ун-т ім. Т. Шевченка | Кількість сторінок: 697

Необхідність прийняття політичного рішення

Така необхідність виникає в умовах конкретної політичної ситуації. Навіть у ситуації, коли суспільство перебуває у відносно стабільному стані, коли «верхи» і «низи» взаємно задоволені раніше прийнятими політичними рішеннями, не пред'являють претензій один до одного, до центру прийняття політичних рішень стікається інформація про незадоволеність інтересів якого-небудь учасника політичної події. Причини цього можуть бути дуже різні: недостатнє опрацювання по-

передніх рішень чи недовиконання їх, нова економічна ситуація в суспільстві, зміна політичного курсу правлячої еліти, нові претензії учасників політичних подій тощо.

Причини різні, а висновок один — треба приймати рішення, щоб змінити ситуацію. Суб'єкт управління має скласти схему ухвалення рішення на базі відповідей на такі запитання: Хто буде приймати рішення? У чому його зміст? Коли приймати рішення? Як його приймати? На якому рівні його приймати? Характерні риси ситуації. Клас (чи підклас) даного рішення. Навіщо його приймати?

Схема прийняття політичного рішення дуже непроста. Наприклад: хто буде приймати рішення? Зрозуміло, що таке рішення готує велика група людей — «команда» суб'єкта політики. І тут виникає багато додаткових питань: як формується така «команда», хто до неї входить, які відносини складаються всередині «команди» і наскільки її склад адекватно відбиває позицію і погляди самого суб'єкта політики.