Політологія: Навчально-методичний комплекс

Автори: , , | Рік видання: 2004 | Видавець: Київ: Київський нац. ун-т ім. Т. Шевченка | Кількість сторінок: 697

Інформаційна підтримка кандидата до реєстрації

Інформаційна кампанія націлена на те, щоб якнайбільше виборців довідалися про існування людини, яка незабаром стане кандидатом на виборах. Успіхи майбутнього кандидата на своєму професійному поприщі послужать гарним матеріалом для статей, радіо- і телепрограм. Можна робити замовлені статті чи передачі, за які доведеться платити. Але найкраще створювати так званий інформаційний привід, який залучить журналістів. Адже в регіонах особливо гостро не вистачає інформації. Так що добре організована подія за участю кандидата напевно стане гарною новиною для всіх видань і теле- та радіопрограм.

Прес-секретар по телефону чи по факсу оповіщає редакції і журналістів про майбутню подію. Вхід для представників ЗМІ краще робити вільним, якщо це дозволяють міркування безпеки. Після події непогано було б влаштувати невеликий банкет для представників ЗМІ.

Після події прес-секретар відслідковує матеріали, які надійшли в ефір, та матеріали, які надруковано, і визначає симпатії видань, радіостанцій і телеканалів до кандидата. Після кількох подій уже можна впевнено визначити, кого з журналістів можна залучити для написання замовлених статей чи для створення замовлених програм.

Не рекомендується влаштовувати подібні заходи частіше, як один раз на тиждень. Не можна забувати, що на цьому етапі головне — подія, а майбутній кандидат — це другорядне. Важливо зробити його відомішою особистістю. В ідеалі ще до виборів ім'я майбутнього кандидата повинне бути на слуху у більшої частини виборців. Для маловідомих кандидатів навіть разова згадка про нього в популярній газеті чи в передачі — уже великий успіх.

Звичайно, буде найкраще, якщо ім'я кандидата створюватиме приємні асоціації. Однак іноді й негативний імідж грав на руку для досягнення популярності в масах (так звана негативна реклама).

При написанні замовних статей звичайно керуються такими правилами:

•  ім'я та прізвище кандидата повинні зустрічатися більше як три рази;

•  ім'я та прізвище маловідомих кандидатів краще виносити в заголовок;

•  статті повинні бути невеликими і ні в якому разі не повинні займати всю смугу газети, бо читач, швидше за все, пропустить цю статтю взагалі;

•  на смузі стаття повинна відразу ж привертати увагу. Досягти цього можна помітним заголовком, гарною фотографією й іншими засобами;

•  гарна фотографія (а краще фотографії) майбутнього кандидата обов'язкова! Якщо використовується кілька фотографій, то на одному знімку повинен бути зображений сам кандидат, а на інших його треба показати в дії (з колегами по роботі, з близькими і т.д.);

•  шрифт статті не повинен відрізнятися від звичайного для видання, в якому публікується стаття;

•  читач не повинен знати, що статтю замовлено.

Виготовлення замовлених телепередач на даному етапі не ефективне, оскільки глядачі не будуть дивитися передачу про маловідому людину. Винятки становлять випадки, коли цікава професія людини або вона сама вже перебуває у сфері уваги громадськості.

Набагато ефективніше для підвищення популярності майбутнього кандидата використовувати можливості місцевих теленовин, які збирають досить велику аудиторію. Практика показує, що новини дивляться політично активні люди. Більшість із них саме й приходять на виборчі дільниці, можуть стати потенційними прихильниками майбутнього кандидата.

І ще: в інформаційному сюжеті важливий не сам кандидат, а подія, тобто інформаційний привід. Подія повинна бути позитивною. Якщо майбутній кандидат — учений, який зробив яке-небудь відкриття, можна розповісти про це відкриття. Якщо кандидат — бізнесмен, можна розповісти про благодійну акцію, яку спонсувала його фірма, і т. д.

При підготовці замовленого ролика необхідно дотримуватися таких правил:

•  ім'я і прізвище кандидата обов'язково повинні пролунати в підводці диктора до сюжету і наприкінці сюжету чи в післясюжетній підводці (якщо вона є). Адже перше й останнє краще запам'ятовуються;

•  сюжет не повинен іти після сюжетів, які запам'ятовуються. Інакше його не помітять. Краще обрамляти його ординарними сюжетами і звичайними новинами;

•  синхрон кандидата повинен бути ідеально змонтований, мова повинна бути виразною і переконливою;

•  на синхроні (синхронах) майбутнього кандидата обов'язково треба показати титр;

•  оптимальна тривалість сюжету — 2—2,5 хвилини. Затягнутий сюжет залишить погане враження не тільки про журналіста, який підготував його, а й може в майбутньому послужити каталізатором негативних асоціацій при зустрічі з кандидатом;

•  сюжет можна випускати в ефір тільки після того, як його схвалять фахівці, які працюють з кандидатом.

Необхідно дотримуватися й ще одного загального правила: треба, щоб статтю чи відеосюжет готували журналісти, які працюють у даній редакції чи телепрограмі. Прокат того самого сюжету по різних каналах (передрук одної й тої самої статті в різних виданнях) дає різко негативний ефект, бо глядач відразу ж визначає, що це — реклама.

Можна також безплатно чи за гроші домагатися участі кандидата в шоу, в круглих столах і в інших теле- та радіопередачах на актуальні теми. Тут дуже важко для глядача зрозуміти, що хтось свідомо рекламує цю людину, тому що в подібних передачах бере участь багато інших людей.

При офіційному виступі на телебаченні майбутньому кандидатові необхідно дотримуватися таких правил.

ТРЕБА: пам'ятати про той імідж, який ви намагаєтеся створити, і вдягатися відповідно. Виглядати професійно і носити одяг, який не відволікав би увагу глядачів.

ТРЕБА: бути одягненим у костюм чи сукно темних кольорів, переважно сірого чи синього. Однотонний одяг справляє краще враження.

ТРЕБА: розстібати піджак для інтерв'ю сидячи і залишати застебнутим для інтерв'ю стоячи.

НЕ МОЖНА: носити помітно яскравий чи разючий одяг і ювелірні прикраси. Не носіть галстуки і сукні яскравих кольорів і з яскравими рослинними малюнками.

НЕ МОЖНА: забувати про візуальні аспекти вашого зовнішнього вигляду. Не дозволяйте собі бути знятим у незручному положенні чи при поганому освітленні, коли зображення буде розмите.

НЕ МОЖНА: забувати, що треба привести свою зовнішність у порядок, особливо після довгого робочого дня.

У період до реєстрації, коли кандидат ще не є офіційним кандидатом, можна використовувати різні події для підвищення популярності цієї людини. Він може виступати з невеликими промовами на зборах, з'їздах і конференціях.

План інформаційної кампанії краще відобразити у вигляді календаря з великими графами, у яких по днях розписано всі події і заходи, в яких бере участь кандидат. Можна заносити в такий календар і інші події й заходи, в яких беруть участь працівники штабу. У цьому випадку краще позначати їх різними помітками, щоб можна було легко визначити, чого стосується планована подія.

Менеджери з проведення політичних рекламних кампаній надзвичайно дорожать своїм іміджем і своїм бізнесом. Тому «ведуть» вони часом кількох кандидатів одночасно в різних місцях. Мети буде досягнуто, якщо хоч хто-небудь із претендентів дійде до переможного фінішу. За допомогою добре організованих виборів можна і не виграти, але за допомогою погано організованих виборів програти можна.

60 % закордонних фахівців з рекламних кампаній політиків заявляють, що головне в їхній роботі — «видимий результат», котрий так чи інакше «проявиться в день виборів». Разом з тим найудачніші в цій галузі фахівці підкреслюють: «У роботі, пов'язаній з PR, не можна результати планувати заздалегідь. Нам цікавий сам процес, який схожий на війну ідей, поглядів. Результати PR-роботи минущі. Головне в політиці — набирати бали. І в цьому провідна роль належить конструювання іміджу ідеального політичного діяча. Іміджування — це специфічний вид мистецтва, пов'язаний зі створюванням привабливого вигляду. Робити самого себе — найскладніша робота. Але, безумовно, вона становить інтерес для кожної людини. Адже імідж — це свого роду фірмовий знак. Чим краще він представлений, тим вищою є репутація людини. А сама репутація є ключем до вирішення багатьох життєвих проблем.