Політологія: підручник

Автори: , , | Рік видання: 2001 | Видавець: Харків: Право |

ГЛАВА І. ПОЛІТОЛОГІЯ ЯК НАУКА

Вивчення будь-якої науки починається зі з’ясування, що та як вона досліджує, як виникла та розвивалася, які її найбільш характерні риси, місце та роль у пізнанні та перетворенні суспільства. Політологія – наука про політику, роль якої, особливо на певних етапах розвитку суспільства, важко переоцінити.

Є такий вираз: якщо сучасна людина не цікавиться політикою, політика цікавиться нею, бо нема людини, яка могла б сказати, що вона знаходиться не в сфері діяльності політики. Навіть якщо людина вважає себе аполітичною, вона змушена визначати та поважати рішення політичних властей.

Політика – це необхідність і одночасно потреба сучасної людини: вона визначає перспективу для людини, але й одночасно є обмежувачем будь-яких її дій в усіх сферах суспільного життя. Тому знання політики відповідає інтересам … людини, яка намагається зрозуміти своє місце та роль у суспільстві, світі, краще задовольнити свої потреби в співтоваристві з іншими людьми, мати вплив на вибір цілей та засобів їх реалізації в державі.