Історія України: Навчальний посібник

Автори: , , | Рік видання: 2012 | Видавець: Київ: Центр учбової літератури | Кількість сторінок: 240

Переяславська Рада

6 січня 1654 р. в місті Переяславі відбулася всеукраїнська Рада, на якій оповістили договірні статті про об'єднання України з Росією і приведені до присяги на вірність російському цареві чини, козаки і народ український. Правда, не обійшлося без деяких проблем. Так, представник російського царя боярин Бутурлін відмовився присягати від імені царя в тому, що Москва дотримуватиме українські вольності та захищатиме країну від поляків. Бутурлін пояснив, що російський цар є самодержцем і не присягає своїм підданим. З іншого боку, відмовилися принести присягу київський митрополит і духовенство, місто Чорнобиль, Полтавське, Кропивнянський, Уманський і Брацлавський полки, а також найближчі сподвижники Хмельницького Іван Богун та Іван Сірко. Проте в цілому присяга відбулася.

Основними умовами об'єднання двох країн були такі: цар зобов'язався зберегти всі права і звичаї українського козацтва і народу; всі українські маєтки залишалися навіки за їх справжніми власниками і не могли бути відчужені на користь держави або якої-небудь іншої особи; гарантувалося невтручання Росії в українське судочинство і внутрішні справи українського козацтва. Цар затвердив всі домовленості з Україною, додав до них і пункт про те, що все українське чиновництво і військові начальники прирівнюються по своєму положенню і правам до російського боярства і дворянства.

Остаточний текст договору був узгоджений у Москві в березні 1654 року й отримав назву "Березневі статті". Згідно з угодою, Україна зберігала широку автономію в області адміністрації, судочинства і збору податків. Українська армія нараховувала 60 тис. чоловік, затверджувалися давні права всіх українських станів. Цар отримував право тримати в Києві військовий гарнізон, а гетьман повинен був оповіщати царя про свою зовнішню політику. Ратифікований договір про об'єднання урочисто зачитувався по всіх містах України і Росії.

Укладення Переяславського договору стало поворотним пунктом в історії України, Росії та всієї Східної Європи. Раніше ізольована і порівняно відстала Московія перетворювалася на велику європейську державу. З'єднання України з Росією справило величезне враження на всю Європу, на сході якої раптом з'явилася найбільша держава, з політикою якого тепер доводилося рахуватися всім європейським країнам.