Історія України: Навчальний посібник

Автори: , , | Рік видання: 2012 | Видавець: Київ: Центр учбової літератури | Кількість сторінок: 240

Соціально-політичні зміни в Україні

Тим часом на території України формувався новий суспільний устрій. Місце правлячого класу повільно, але впевнено займала козацька старшина, яка прагнула зайняти позиції вигнаної польської шляхти. Це вело до загострення відносин між верхами козацтва і рядовими козаками і селянами. У країні сталося навіть декілька дрібних селянських повстань, які були швидко придушені.

Змінився й адміністративно-територіальний поділ України. На землях колишніх Київського, Брацлавського і Чернігівського воєводств, які знаходилися під повним контролем козаків, було створено 16 військових округів або полків - по назвах полків козацького війська. Полковники, командири цих полків, у мирний час здійснювали в своєму окрузі всю повноту цивільної та судової влади. Територія кожного полку, в свою чергу, ділилася на сотні, на чолі яких стояли сотники, підлеглі своїм полковникам.

У 1656 р. у Вільно відбулися російсько-польські переговори, на яких головним питанням було підписання миру між обома сторонами та початок війни зі Швецією. Проте українська делегація не була запрошена за стіл переговорів, що було негативно розцінено в Україні. Ці події вельми гостро переживав Богдан Хмельницький. Він написав листа царю, в якому запевняв царя не "вірити ляхам", що пропонували Олексію Михайловичу за певних умов польську корону. Пізніше виявилось, що поляки обманювали царя, а Богдан Хмельницький мав рацію. У 1657 р. український гетьман важко захворів, і не міг вже особисто керувати армією і зовнішньою політикою України. 16 серпня 1657 р. Богдан Хмельницький помер. Він був похований зі всіма почестями в своєму родовому маєтку в Су-ботові. Через сім років, під час чергової війни, поляки зайняли Су-ботів і розорили могилу Богдана Хмельницького, розвіявши його прах за вітром.