Історія України: Навчальний посібник

Автори: , , | Рік видання: 2012 | Видавець: Київ: Центр учбової літератури | Кількість сторінок: 240

Україна та декабристи

Частина офіцерів царської армії, повернувшись із закордонного походу після розгрому Наполеона І, сподівалася на прогресивні зміни в Російській імперії. Коли ж з'ясувалося, що ці надії марні, найбільш активні з них почали організовувати таємні революційні товариства. Перше подібне товариство під назвою "Союз порятунку", було створене у Петербурзі в 1816 р. Незабаром ця організація розпалася на дві частини - Північне товариство в Петербурзі та Південне товариство в Україні.

Центром Південного товариства стало місто Тульчин, а його керівником - полковник П Пестель. У 1823 р. до Південного товариства прилучилася й таємна організація "Товариство об'єднаних слов'ян", якими керували молодші офіцери брати Борисови. Відділення Південного товариства знаходилися також у Кам'янці, Василькові та Новоград-Волинському. Програма Південного товариства, розроблена П. Пестелем, називалася "Руська правда" і передбачала встановлення республіканського устрою, ліквідацію кріпацтва та серйозні демократичні перетворення. Разом із тим, революціонери-змовники не виявляли ніякої цікавості до політичного майбутнього України, вважаючи український народ невід'ємною частиною російського народу і не визнаючи права українців на національне самовизначення. Більше того, П Пестель вважав, що всі слов'янські народи імперії мають бути русифіковані (виключення робилося тільки для поляків).

Несподівана смерть Олександра І в Таганрозі та деяке замішання з проголошенням нового імператора змусили змовників до негайних дій. 14 грудня 1825 р. стався виступ у Петербурзі, на Сенатській площі, який був легко придушений урядовими військами. Саме ця подія дала привід згодом назвати революціонерів-змовників "декабристами".

В Україні виступ декабристів почався за два тижні після подій у Петербурзі. Брати Муравйови-Апостоли і Бестужев-Рюмін організували повстання Васильківського піхотного полку. Керівник Південного товариства полковник П Пестель був заарештований ще раніше. Повсталий полк, не знайшовши підтримки у місцевого населення, був розгромлений урядовими військами. Таким чином, перший революційний антимонархічний виступ зазнав повного провалу.