Історія України: Навчальний посібник

Автори: , , | Рік видання: 2012 | Видавець: Київ: Центр учбової літератури | Кількість сторінок: 240

Вторгнення до України фашистських військ

У перший же день війни частини вермахту і його союзників вдерлися на територію

України. Німецька авіація піддала бомбовим ударам радянські військові з'єднання, аеродроми, вузли зв'язку, залізничні станції, а також міста Київ, Львів, Житомир, Тернопіль, Одесу. На території України наступало 57 дивізій і 13 бригад групи армій "Південь", їм протистояли війська Київського й Одеського військових округів, об'єднані в Південно-Західний фронт. Командуючим фронтом був призначений маршал С. Будьонний, членом Військової Ради - М. Хрущов. У перший же день війни радянський уряд оголосив загальну мобілізацію. В Україні до лав Червоної армії влилося близько 2,8 млн чоловік, з них понад 200 тис. добровільців.

Перша крупна битва на території України сталася 23 - 29 червня 1941 р. в районі Броди - Рівно - Дубно, де з обох боків брали участь близько 2 тис. танків. Радянські частини, зазнавши величезних втрат, відступили, що призвело до оточення і розгрому двох радянських армій у Львівському виступі. 30 червня німці зайняли Львів, Луцьк, Рівно, 9 липня - вступили до Житомира, а 11 липня вийшли до річки Ірпінь, що протікає в 15 км. від Києва. У перші тижні війни німецькі війська захопили всю територію Литви, Латвії та Молдавії, майже всю Білорусію й Естонію, значно просунулися углиб України. Стрімкий наступ вермахту супроводжувався небаченими втратами Червоної армії, яка втратила близько 1 млн солдатів, 3,5 тис. літаків, 6 тис. танків і близько 10 тис. гармат. Компенсувати такі величезні втрати за короткий строк було неможливо.

Головною причиною, що призвела до важких поразок Радянської армії в початковий період війни, була її націленість виключно на ведення наступальних операцій. Ні армія, ні економіка, ні країна в цілому не готувалися до оборонної війни, і були застигнуті зненацька раптовим німецьким ударом. Тисячі радянських літаків, так і не встигнувши піднятися в повітря, були знищені противником прямо на прикордонних аеродромах. Армади танків і величезна кількість артилерії також були втрачені в перші ж дні війни. Відсутність надійного зв'язку і втрата управління військами призвели до повного хаосу в усіх ешелонах Червоної армії. Крім того, німці захопили біля самих кордонів справді гігантські запаси стратегічної сировини, палива, боєприпасів, озброєння й амуніції, що в значній мірі дозволило їм тривалий час вести успішну війну проти СРСР.

Важливою причиною поразок радянських військ була і та обставина, що в передвоєнні роки сталінським репресіям піддалося більше 40 тис. командирів Червоної армії. Світова історія не має подібного прикладу масового знищення військових кадрів керівництвом власної країни. На тлі вермахту, що мав досвід дворічної переможної війни в Європі, військове мистецтво молодих радянських командирів залишало бажати багато кращого. З метою зміцнення дисципліни й авторитету командного складу в армії була запроваджена страта без суду.