Історія України: Навчальний посібник

Автори: , , | Рік видання: 2012 | Видавець: Київ: Центр учбової літератури | Кількість сторінок: 240

Підсумки другої світової війни для України

8 травня 1945 р. в передмісті Берліна Карлсхорсті представники союзників і німецького командування підписали акт про повну і беззастережну капітуляцію Німеччини. Війна з гітлерівською Німеччиною завершилася. Проте, виконуючи свої зобов'язання перед союзниками, СРСР вже 9 серпня 1945 р. вступив у війну з Японією на Далекому Сході. Ця коротка, але кровопролитна боротьба коштувала життя багатьом радянським солдатам, серед яких було і багато українців. В результаті радянсько-японської війни СРСР отримав Курильські острови і Південний Сахалін, радянські війська вступили до північно-східного Китаю і північних областей Кореї. Підписання капітуляції Японії 2 вересня 1945 р. на борту американського лінкора "Міссурі" стало закінченням другої світової війни.

Україна стала одним з найактивніших учасників найбільш масштабної і спустошливої війни в історії людства. Двічі лінія фронту проходила по всій території України, залишаючи мільйони убитих і поранених, зруйновані міста і спалені села. В ході бойових дій на території України піддалося руйнуванню близько 700 міст, 28 тис. сіл виявилися повністю знищеними. Втрати в людях були величезні. Якщо до початку радянсько-німецької війни на території України проживали близько 42 млн чоловік, то у момент її закінчення тут залишалося лише 27,5 млн жителів. Приблизно 14,5 млн чоловік загинули в боях, німецьких і радянських концтаборах, були депортовані, евакуйовані або втекли за кордон. В цілому за роки другої світової війни Україна втратила більше 19 % свого населення - цифра неймовірно висока в порівнянні з іншими країнами, що брали участь у війні.

Безпосередньо у бойових діях брало участь близько 4,5 млн українців. Велика частина (близько 4 млн чоловік) служила в лавах радянських збройних сил, проявивши стійкість, мужність і героїзм. 2069 воїнів-українців стали Героями Радянського Союзу. З 15 фронтів, що діяли в період війни, більше половини очолювалися маршалами й генералами, які були за походженням українцями. Солдати та офіцери, жителі України, які виявили героїзм, отримали 2,5 млн орденів і медалей із загальної кількості 7 млн нагород, вручених воїнам Збройних сил. Мільйони трудівників України кували зброю перемоги в тилу. Серед українців були видатні радянські воєначальники, такі як маршали С. Тимошенко, Р. Маліновський, А. Єременко, П Рибалко, генерали І. Рубанюк, П Жмаченко, К. Москаленко та інші.

Політичним підсумком другої світової війни для України був той факт, що практично всі українські землі виявилися сполученими в одне ціле, але ця адміністративна одиниця не мала державного суверенітету, і іменувалося Українською Радянською Соціалістичною Республікою у складі СРСР.