Основи журналістики: Підручник

Автор: | Рік видання: 2011 | Видавець: Київ: Центр учбової літератури | Кількість сторінок: 496

Дивись також:

ОРУЕЛЛІЗМ

пропагандистське маніпулювання фактами, словами, поняттями та цілеспрямоване спотворення правди, історичного минулого, істини з боку владних ...

Журналіст і перебудова

Семенов Юлиан. Репортер: Роман. - М.: "ДЭМ", 1989. - 248 с.

Юліан Семенов (р. н. 1931) - знаменитий автор пригодницьких романів "Майор Вихор" (1967), "Сімнадцять миттєвостей весни" (1969), які здобули славу авторові не лише завдяки численним перевиданням і великим тиражам, але й завдяки талановитим багатосерійним екранізаціям.

"Репортер" - продовження праці письменника в жанрі політичного пригодницького роману. Головний герой - журналіст Іван Варравін проводить журналістське розслідування за матеріалами листа до редакції центральної газети Голови Ради Міністрів якоїсь автономної республіки Російської федерації Рустема Карімова, який виступив проти звинувачувального вироку директорові великого підприємства Василю Горенкову.

Роман насичений політичними реаліями й дискусіями епохи так званої Перебудови, а відтак був гостроактуальним для свого часу. Сьогодні ж викликає подив той запал, з яким йде боротьба навколо загальнозрозумілих зараз проблем. Головним тоді було подолати упереджене ставлення партноменклатури до приватної ініціативи й підприємливості. Варравін домагається перегляду справи Горенкова й цілковитої його реабілітації. Але не можна двічі увійти в одну річку, доля керівника великого підприємства й талановитої людини зруйнована.

Сюжет роману рухається в численних розділах (їх 33), кожен з яких є монологом одного з героїв, що надає творові незвичного для детективної літератури психологізму. Твір зорієнтований на захист загальнолюдських цінностей, пройнятий активним гуманістичним пафосом. Але політична проблематика роману опрацьована все ж на репортажному рівні, пропонує пришвидшені й полегшені варіанти розв'язання глибоких соціальних і суспільно-економічних конфліктів.