Історія України: Матеріали до підручн. для 10-11 кл.

Автор: | Рік видання: 1992 | Видавець: Київ: «Райдуга» | Кількість сторінок: 512

Любі друзі!

Ви готуєтеся до самостійного життя у непрості часи. Суспільні зміни, що відбуваються на наших очах, не мають аналогів у житті кількох поколінь. Непросто встигнути за цими змінами у підручниках і посібниках, особливо з вітчизняної історії. На це є свої причини.

Ми можемо з болем констатувати, що український народ знає своє минуле набагато гірше, ніж інші. Керівники тоталітарної імперії, в яку намертво було вмонтовано Україну, чудово розуміли, що людьми легше управляти, коли вони не усвідомлюють героїчних традицій предків. Тому ці керівники прагнули до того, щоб українці мали деформовану історичну свідомість. Особливо цілеспрямовано й методично ідеологічні наглядачі державної партії фальсифікували історію останнього століття. В результаті уроки визвольних змагань наших попередників залишалися незасвоєними навіть професійними істориками, які не мали доступу до відповідних архівних матеріалів.

Діючий навчальний посібник з історії України для 10—11 класів загальноосвітньої школи вийшов у світ влітку 1991 р. Вийшов — й одразу застарів. Зникнення державної партії, проголошення незалежності України і розпад Радянського Союзу поклали край усій попередній офіційній історії, усім стереотипам та ідеологічним штампам. Перед вченими розкрилися можливості розробити і проголосити історичну концепцію, що базується не на догмах, а на правді життя.

Курс історії України для 10-го класу тепер починається з Лютневої демократичної революції 1917 р. Саме ця революція вперше у нові часи відкрила перед українським народом реальні перспективи побудови власної держави. У перших розділах висвітлюється боротьба українського народу за державні права, створення першої демократичної держави на території України —Української Народної Республіки, виникнення в подальшому інших форм української державності — гетьманату та УСРР.

З урахуванням нових архівних документів висвітлюється історія УСРР (УРСР) у період між двома війнами, а також під час другої світової війни.

У заключних розділах посібника розповідається про післявоєнну і сучасну історію України: відбудовні процеси в умовах сталінського режиму, спроби здійснення реформ під час нетривалої "відлиги", події двох довгих десятиріч брежневського застою і, нарешті, успіхи й провали перебудовчих часів.