Історія України: Матеріали до підручн. для 10-11 кл.

Автор: | Рік видання: 1992 | Видавець: Київ: «Райдуга» | Кількість сторінок: 512

Дивись також:

АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ УСТРІЙ

певний спосіб територіального улаштування держави, утворення й діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування. А.- ...

Український національний конгрес

6 (19) квітня у Києві відкрився Український національний конгрес. На нього прибуло понад 900.делегатів від політичних партій і різних українських організацій — робітничих, селянських, військових, економічних, культурних. Поміж них були представники Кубані, Галичини, усіх фронтів.

Делегати оплесками зустріли привітання моряків-українців Чорноморського флоту і робітників та солдатів революційного Петрограда. Селянська спілка внесла до залу засідань синьо-жовтий прапор із вишитим на ньому портретом Т. Г. Шевченка. Після вступної промови М. Грушевського конгрес заслухав і обговорив ряд доповідей: про принцип федералізму, способи утворення автономного устрою, забезпечення прав національних меншин тощо. Було прийнято вимогу негайної організації Крайової Ради і висловлено думку про те, що ініціативу у створенні цього територіального органу мусить взяти на себе Центральна Рада. Соціально-економічних питань конгрес практично не торкався.

На третій день роботи було проведено вибори нового складу Центральної Ради. За пропозицією Грушевського прийняли такий принцип її формування: дві третини депутатських мандатів одержують губернії та міста, одну третину — центральні комітети партій та інші центральні установи. Три губернії Правобережжя, Херсонщина і Катеринославщина, а також Харківщина і Полтавщина мали по чотири мандати, Чернігівщина, Північна Таврія, Кубань і Холмщина — по три, губернії з меншим числом українського населення — по одному. Міста Київ, Харків, Катеринослав і Одеса, а також українські колонії у Петрограді й Москві дістали право надіслати в Раду по одному делегату. Загальна кількість мандатів дорівнювала 150.

Центральній Раді надавалося право розширити свій склад після конгресу на 15 % з тим, щоб охопити в ході перетворення на орган крайової влади представників національних меншин.

Головою Центральної Ради конгрес обрав таємним голосуванням, але майже одноголосно М. Грушевського, його заступниками — С. Єфремова і В. Винниченка. Організаційний період українського національно-визвольного руху закінчився. Починалася боротьба за владу.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1. Коли і за яких умов був утворений український парламент—Центральна Рада? Дайте характеристику 77 складові, яке місце в Раді займало Товариство українських поступовців? 2. Підготуйте повідомлення на тему: "Українські політичні парті? та організації, їхні програми" 3. Розкажіть про національно-визвольний рух та зростання авторитету Центральної Ради навесні 1917 р. 4. Якими були підсумки роботи Українського національного конгресу? 5. З тексту параграфа ви дізналися про виникнення і діяльність в Україні робітничих і солдатських Рад. Висловіть свою думку, чи виражали ці Ради інтереси української державності, що відроджувалася? Що означає в цьому відношенні гасло "Вся влада Радам"?