Соціологія - Навчальний посібник

Автори: , , | Рік видання: 2004 | Видавець: Київ: Вид-во Європейського університету | Кількість сторінок: 246

Поведінка натовпу

При спілкуванні з великою масою людей необхідно виявляти над обережність. За необережної поведінки величезні сили, як зазначає російський вчений A.M. Зімічев, можуть бути витрачені даремно, і, інколи, навіть маленьке зусилля викличе великі зміни. До особливостей психології великих мас людей вчений відносить:

1. У натовпі приходить зрівняння індивідуальних особливостей між людьми, знімаються перепони, що стримують їх у повсякденному житті.

2. Виникають передумови виникнення уніформи, навіть якщо її не введуть, вона з'явиться сама.

3. Підвищується схильність до емоційних хвилювань. У натовпі легко народжуються почуття: сміх, ажіотаж, гнів, страх, захоплення, радість. Одне може переходити в інше, при цьому їхня сила, примножена потужністю натовпу, стає руйнівною.

4. Підвищується роль прикладу оточуючих як фактора мотивації. Якщо всі навколо будуть виконувати щось одне, то окрема особа буде робити те ж саме, навіть якщо одна вона цього б не робила.

5. Появляється здатність активізуватись і піти за лідером. Як приклад, стадо баранів, що біжить за вожаком.

6. Виникає можливість орієнтації на виконання найнеможливішого завдання. Натовп можна підняти на будівництво невисокої споруди, хоча більш дійовими стають заклики що-небудь зруйнувати; тут не існує меж можливого.

7. З'являється не сприйняття доказів, логіки і здорового глузду. Якщо натовп підняти на штурм Білого дому, то декілька охоронців його не зупинять. Члени натовпу готові розбити собі голову, і добре, якби тільки собі.