Соціологія - Навчальний посібник

Автори: , , | Рік видання: 2004 | Видавець: Київ: Вид-во Європейського університету | Кількість сторінок: 246

Дивись також:

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

(responsibility) - 1) забезпеченість правами й обов'язками в здійсненні будь-якої (наприклад, владної) діяльності; 2) необхідність, ...

Символи

— це слова і жести, речі і знаки, мода і ознаки приналежності до певного поля людей, що мають суто конвенційне значення. Найбільш значимими символами є:

—архітектонічні символи: планування кімнат, розміщення столів відповідно до посад працівників, внутрішній дизайн, вид меблів, забезпеченість телефонами, організація паркування тощо;

— символи статусу: окремий кабінет, секретар, автомобіль, мобільний телефон, забезпеченість путівкою на курорт тощо.

Символи виступають своєрідними кодами культури, її знаковою системою. Знаковість, символізм культури — це форма її прояву, змістом стає зв'язане із знаком явище, що освоюється людиною, творить саму культуру та людину як культурну істоту.

До символів належать також титули, почесні звання та трудові відзнаки, а навіть і деякі найменування посад. Так, наприклад, прибиральницю в деяких фірмах сьогодні називають консерватором поверхні, робітника — асистентом менеджера, касира — молодшим бухгалтером, доярку — оператором машинного доїння тощо.