Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

Еволюція

Згідно з Дарвіном, розвиток людини як біологічного виду став можливим у результаті процесу, який мав випадковий характер. У багатьох релігіях, зокрема в християнстві, вважається, що тварин і людей створено внаслідок втручання Божого промислу. Теорія еволюції, навпаки, розглядає розвиток видів тварин і людини як процес, позбавлений мети. Еволюція є результатом того, що Дарвін назвав природним добором. Ідея природного добору дуже проста. Всі органічні створіння потребують їжі та інших засобів, таких як захист від екстремальних кліматичних умов, аби вижити; проте ресурсів для підтримання всіх живих створінь, що існують у певний час, вистачити не може, бо живі створіння дають набагато більше потомство, аніж природне середовище може прогодувати. Створіння, краще пристосовані до середовища, виживають, тимчасом як інші, менш спроможні відповідати його вимогам, гинуть. Деякі тварини тямовитіші, швидше пересуваються або мають гостріший зір, ніж інші. В боротьбі за виживання вони мають перевагу над слабкішими й менш пристосованими. Вони живуть довше й спроможні давати приплід, передаючи свої поліпшені якості наступним поколінням. Саме вони "добираються" для виживання і розмноження.

Процес природного добору триває безперервно завдяки біологічному механізму мутації. Мутація — це випадкова генетична зміна, яка впливає на характеристики деяких особин виду. Більшість мутацій ніяк не відбиваються на спроможності до виживання, але деякі дають окремій тварині конкурентну перевагу над іншими: в такому випадку особина, наділена мутантним геном, буде виживати коштом тих, хто такого гена не має. Цей процес пояснює як незначні зміни в межах виду, так і значні, що призводять до зникнення цілих видів. Наприклад, багато мільйонів років тому гігантські рептилії кишіли в різних регіонах світу. їхній велетенський розмір ставав дедалі більшою перешкодою для виживання, тимчасом як мутації у менших видів давали їм переваги в процесі пристосування до середовища.

Теорія еволюції була значно вдосконалена від часів Дарвіна, проте посутні тези його міркувань досі поділяються більшістю вчених. Теорія еволюції дозволяє нам скласти цілісне уявлення про виникнення різних видів і про те, як вони співвідносяться між собою.