Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

Мая

Як приклад традиційної держави ми розглянемо третю американську цивілізацію, цивілізацію мая, що розквітла на Юкатансько-му півострові поблизу берегів Мексиканської затоки. Цивілізація мая процвітала від 300-го до 800 р. після Р.Х. Мая спорудили Грандіозні релігійні центри, навколо яких будували свої оселі, всі — з каменю. Релігійні святилища мали у них форму пірамід, на вершині кожної з яких був споруджений храм. У Тікалі, де стоять найвищі піраміди, навколишнє місто налічувало понад 40 тисяч мешканців. То був головний адміністративний центр, фактично столиця держави мая.

Суспільством мая правив аристократичний клас войовників-жерців. Вони були найвищими релігійними сановниками в суспільстві, але також і воєначальниками й вели безперервні війни з навколишніми спільнотами. Більшість населення складали селяни, які працювали на землі й мали віддавати велику частку продукції своїм аристократичним правителям, які жили в умовах неабиякої розкоші.

Нам точно невідомо, чому зазнала краху цивілізація мая, та, мабуть, вона була завойована сусідніми племенами. На час, коли з'явилися іспанці, держави мая давно вже не існувало.