Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

Індія як приклад країни "третього світу"

За своїм населенням Індія і Китай — це дві найбільші країни у світі. В Індії проживає 900 мільйонів людей. В Китаї — 1200 мільйонів, тобто в двадцять два рази більше, ніж у Великій Британії. Індія була колонізована британцями — цей процес розпочався десь двісті років тому — і стала частиною Британської імперії. Країна здобула незалежність від Великої Британії після другої світової війни, але розкололася надвоє: Пакистан, де живе переважно мусульманське населення, відокремився від головної частини — Індії, де панує релігія індуїзму.

Індія залишається у значній мірі сільськогосподарською країною: тридцять три відсотки її робочої сили зайнято в сільському господарстві. Середня тривалість життя там вища, аніж у багатьох інших країнах, що розвиваються, але набагато нижча, аніж у країнах індустріальних. Середня тривалість життя як для чоловіків, так і для жінок у 1996 р. становила в Індії 63 роки; у Великій Британії сьогодні вона становить 74 роки для чоловіків і 79 років для жінок; у Японії, де люди, як правило, живуть довше, аніж будь-де, середній чоловічий вік дорівнює 77 рокам, жіночий — 83 рокам.

На відміну від більшості країн "третього світу", Індія — це суспільство, де населення досі швидко зростає. Його зростання вкрай перенапружує економічні та освітні ресурси країни. Лише 50 відсотків індійського населення письменні (порівняно з 99-а відсотками у Великій Британії). За останні тридцять років багато людей переселилося з сільської місцевості у міста. Індійські міста, такі як Делі, Калькутта і Бомбей, перенаселені, багато людей спить просто на вулицях і не має роботи.

Проте було б помилкою розглядати Індію як країну, що тільки "плентає у хвості" країн Заходу. Вона має дуже багату й розмаїту культуру, успадковану від її тривалої історії як традиційної цивілізації. Країна також перебуває сьогодні в процесі швидкого економічного розвитку. Індія має велику кількість дуже бідних людей, які перебиваються з хліба на воду. Але вона має також мільйони заможних людей і потужну промисловість, у тім числі й підприємства, обладнані найновітнішою технікою. її міста, звичайно, перенаселені, але вони включають у себе квартали, не менш елеґантні та шикарні, аніж престижні міські квартали у будь-якій із країн "першого світу".