Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

ОБЛИЧЧЯ, ТІЛО І МОВА У ВЗАЄМОДІЇ

Підсумуємо, що ми вже знаємо. Повсякденна взаємодія залежить від тонкого взаємозв'язку між тим, що ми виражаємо своїми обличчями та тілами, і тим, що передаємо в словах. Аналізуючи вираз обличчя та жести інших людей, ми доповнюємо те, що вони повідомляють нам вербально, і робимо висновок, наскільки вони щирі в тому, що кажуть. Здебільшого не усвідомлюючи собі цього, кожен із нас здійснює пильний і безперервний контроль над виразом свого обличчя, позою свого тіла та своїми рухами в процесі повсякденної взаємодії з іншими.

Іноді, щоправда, ми обмовляємося, й ці обмовки, як у Фройдовому прикладі з "полком убивць", виказують, на якусь мить виявляють те, що ми прагнемо приховати, свідомо чи несвідомо. Чимало обмовок неумисне виказують наші справжні почуття, як у отому прикладі із сумішшю для торта, котра дикторові, либонь, справді видалася "гидкою".

Отже, вираз обличчя, пози й рухи тіла та мова використовуються для того, щоб виражати одні значення й приховувати інші. Нашу діяльність у контекстах соціального життя ми також організуємо для досягнення тих самих цілей, як ми зараз і побачимо.