Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

Розділ 5. ГЕНДЕР І СЕКСУАЛЬНІСТЬ

Основні поняття

• стать • гендер

Що означає бути чоловіком? Що означає бути жінкою? Джен Моріс, знаменита письменниця, мандрівниця, була раніше чоловіком. Під ім'ям Джеймса Моріса вона брала участь у британській експедиції на чолі з сером Едмундом Пларі, що успішно підкорила гору Еверест. Вона взагалі була чоловіком неабияким — брала участь у автомобільних перегонах і займалася багатьма іншими видами спорту. І все ж вона завжди відчувала себе жінкою в чоловічому тілі. Зрештою вона зробила собі операцію, що змінює стать, і відтоді живе як жінка.

Моріс написала книжку про досвід людини, яка змінила стать, спробувавши глибше заглянути в два різні світи, чоловічий і жіночий.

"Нам кажуть, що соціальна різниця між статями звужується, але мені довелося в другій половині двадцятого сторіччя побувати в обох ролях — чоловічій і жіночій, і, на мій погляд, немає жодного аспекту існування, жодного моменту протягом дня, жодного контакту, жодної ситуації, жодної реакції, в яких би чоловіки та жінки не діяли по-різному. Сам тон голосу, яким тепер до мене зверталися, поза людини, якій випало стояти зі мною поруч у черзі, сама атмосфера, яка оточувала мене, коли я входила до кімнати або сідала за стіл у ресторані, постійно підкреслювали той факт, що мій статус змінився.

Причому змінилася не тільки реакція інших людей, а й моя власна. Що більше ставилися до мене як до жінки, то більше я ставала жінкою. Хоч-не-хоч, мені доводилося пристосовуватися. Якщо мене вважали некомпетентною в якихось тонкощах управління автомобілем або у відкорковуванні пляшок, я й сама, на свій превеликий подив, починала почуватися відповідно. Коли хтось вважав, що я непридатна до чогось, я й сама в непоясненний спосіб так вважала...

Наприклад, коли тепер хтось із моїх друзів-чоловіків супроводить мене до ресторану на обід, мені цікаво спостерігати, як улесливий офіціант поводиться щодо нього — кілька років тому він точно так поводився б і щодо мене. Тоді він привітав би мене з шанобливою серйозністю. А тепер він розгортає мою серветку з грайливою кокетливістю, ніби підлещується до мене. Раніше він узяв би в мене замовлення з поважною зосередженістю, тепер він ніби очікує, що я скажу щось фривольне (і я кажу)*. (Morris, 1974).

Більшість із нас навіть уявити собі не може, що особа, яка була "вія", перетворюється на "вона*, адже статеві відмінності дуже впливають на наше життя. Хоча здебільшого ми їх навіть не помічаємо — саме тому, що вони всепроникні. Вони вкарбовуються в нас із перших днів нашого життя.

В цьому розділі ми розглянемо природу та моделі людської статевої поведінки і спробуємо проаналізувати складну природу сексуальності та статеві відмінності. Статеве життя в сучасних суспільствах, як і багато чого іншого, зазнає важливих змін, що торкаються емоційного життя кожного з нас. Ми спробуємо дослідити, що це за зміни, а також роз'яснити їхнє ширше значення наприкінці цього розділу.

Спочатку ми з'ясуємо, в чому суть відмінностей між хлопчиками й дівчатками, між чоловіками й жінками. Вчені розходяться в оцінці того, наскільки і як довго природжені біологічні характеристики впливають на нашу тендерну ідентичність та на нашу активність. Дебати точаться навколо того, якою мірою на ці види нашої поведінки впливає навчання.

Ніхто більше не вважає, що наша сексуальність інстинктивна в тому розумінні, в якому є інстинктивною статева поведінка багатьох нижчих тварин, як, наприклад, відомих нам птахів та бджіл. Проте деякі вчені надають більшої ваги, аніж інші, соціальному впливові, коли аналізують гендер і статеву належність.