Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

Повторний шлюб

Повторний шлюб може братися за різних обставин. Деякі пари, які одружуються вдруге, мають років по двадцять або трохи більше, тож не приводять дитини в нову сім'ю. Люди ж, які беруть шлюб удруге, коли їм уже під тридцять, за тридцять або сорок із лишком, можуть мати одне або кілька дітей від першого шлюбу, які оселяються жити разом з його (її) новим партнером. Ті ж, хто одружується повторно пізніше, можуть мати дітей, які вже дорослі й ніколи не житимуть у новій сім'ї, що її утворять їхній батько або їхня мати. Можуть народитися діти й у новому шлюбі. Кожен із партнерів нового подружжя міг бути до шлюбу одинаком, розлученим або вдівцем, що дає вісім можливих комбінацій. Тому всілякі узагальнення щодо повторного шлюбу слід робити дуже обережно, хоча на деякі загальні риси можна вказати.

У 1900 р. близько дев'яти десятих усіх шлюбів у Британії були першими шлюбами. Більшість повторних шлюбів включали в себе бодай одну овдовілу особу. Зі зростанням пропорції розлучень рівень повторних шлюбів теж підвищився, й усе більше число повторних шлюбів стали включати в себе розлучених. У 1960-х роках темпи укладання повторних шлюбів швидко зростали, різко загальмувавши в 1980-х і на початку 1990-х років.

Сьогодні двадцять вісім із кожної сотні шлюбів включають у себе принаймні одну особу, яка раніше була одружена. Для категорії людей віком до тридцяти п'яти років у більшості повторних шлюбів є бодай одна розлучена особа. Після цього віку зростає пропорція тих повторних шлюбів, які включають у себе вдів та вдівців, і в п'ятдесят п'ять років пропорція таких повторних шлюбів перевищує пропорцію повторних шлюбів, укладених після розлучення.

Хоч це й може видатися дивним, але найбільші шанси одружитися для обох статей у тих, хто вже був раніше одружений! Люди, які вже були одружені й розлучилися, з більшою ймовірністю знову одружуються, аніж одинаки у відповідних вікових групах беруть свій перший шлюб. У всіх вікових групах розлучені чоловіки мають більше шансів одружитися знову, аніж розлучені жінки: повторний шлюб беруть троє з кожних чотирьох розлучених жінок, зате чоловіків — аж п'ятеро з шістьох. Принаймні, згідно з даними статистики, повторні шлюби виявляються менш вдалими, аніж перші шлюби. Пропорція розлучень після других шлюбів вища, аніж після перших.

Це аж ніяк не доводить, що другі шлюби приречені на невдачу. Люди, які вже були розлучені, можуть ставити до шлюбу більші вимоги, аніж ті, хто одружився вперше. Цілком можливо, що другі шлюби, які витримують випробування, є більш задовільними, аніж перші.