Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

Протести проти в'язниць і альтернативи ув'язненню

Сьогодні у Британії, як і в більшості інших індустріалізованих країн, в'язниці вщерть переповнені (щодо кількості ув'язнених див. мал. 8.4). Оскільки перебування в тюрмі не виправляє злочинця, а можливо, навіть не утримує від скоєння злочину, то чом би не розглянути якісь альтернативи ув'язненню як засобові боротьби зі злочинністю? Деякі альтернативи вже або застосовуються, або розглядаються в різних країнах.

Однією з таких альтернатив є постійний нагляд за правопорушником у спільноті. Сюди входять випробувальний термін, слово честі та порука. У Британії вже чимало людей, осуджених за всілякі злочини, перебувають не у в'язниці, а на волі на умовах випробувального терміну або слова честі. Випробувальний термін широко застосовується як засіб боротьби з відносно дрібними злочинами; він означає, що протягом якогось часу особа має "добре поводитись" і регулярно звітувати властям. У кінці цього періоду справу закривають. Під слово честі часто скорочують термін ув'язнення, якщо засуджений добре себе поводив. Взяття на поруки або під заставу — засіб, до якого часто вдаються у Сполучених Штатах, — означає, що людина залишається на волі під постійним наглядом, чекаючи судового процесу, на якому її засудять або виправдають.

Ще одна альтернатива — це звільнення від покарання. Тут ідеться про програми, які передбачають узагалі не притягувати індивіда до судової відповідальності. Більшість програм такого виду, що досить широко застосовуються в різних країнах, стосуються людей, які або вперше вчинили правопорушення, або воно надто дрібне. За допомогою працівника служби звільнення від покарання правопорушник

Кількість ув'язнених у країнах Європейської Спільноти

починає з того, що визнає свою відповідальність за скоєний злочин, а відтак обмірковує, як залагодити свою провину. Ідея полягає в тому, щоб послабити в злочинця відчуття вини, зняти з нього тавро і розробити заходи позитивної реабілітації.

Існує й багато інших можливостей, наприклад: примусові громадські роботи — коли судовий вирок замінюється штрафом, який треба відпрацювати; відшкодування правопорушником збитків потерпілому — грішми або послугами; програми замирення між жертвою і правопорушником; терапевтичні товариства і тимчасові відпустки, які дають в'язням змогу проводити певний час на волі. Висловлюються й такі думки, що всі в'язниці треба позакривати. З історичного погляду, як ми вже згадували, це зовсім недавній винахід, і він ніколи ефективно не працював на досягнення головної мети. Як здається, на даний час імовірніше, що більшість країн збережуть покарання ув'язненням, але комбінуватимуть його з усілякими іншими заходами (Vass, 1990). .