Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

Чому темпи безробіття зросли?

Темпи безробіття у країнах Заходу останнім часом коливаються, і в цьому між різними країнами існують значні відмінності. За межами західного світу найнижчий показник безробіття стабільно утримувався в Японії. Порівняно високі рівні безробіття в багатьох країнах Заходу за останні два десятиліття, можливо, пояснюються комбінацією таких чинників:

• Важливою обставиною збільшення міжнародної конкуренції у тих промислових галузях, на яких традиційно ґрунтувалося процвітання Заходу. 1947 року 60 відсотків виробництва сталі припадало на Сполучені Штати. Сьогодні ця цифра становить близько 15 відсотків, тимчасом як у Японії та країнах "третього світу" (перш за все у Синґапурі, Тайвані та Гонконгу, котрі зараз збивають ціни на японські товари) виробництво сталі зросло втричі.

• Кілька разів, починаючи з "нафтової кризи" 1973 року (період, коли головні нафтовидобувні країни одночасно підвищили ціну на нафту), світова економіка переживала або дуже різкий спад, або сповільнення темпів виробництва.

• Інтенсивне використання мікроелектроніки в промисловості зменшило потреби в робочій силі.

• Тепер більше, ніж будь-коли, жінка шукає оплачуваної роботи, відтак дедалі більше людей претендує на обмежене число вакантних посад.

Невідомо, чи зростатимуть і далі теперішні високі темпи безробіття, чи, можливо, ще більше прискоряться у найближчому майбутньому. Схоже, що певні країни мають перевагу над іншими у можливостях протидії великомасштабному безробіттю. Темпи безробіття успішніше скорочувались у Сполучених Штатах, ніж у Британії та кількох інших провідних європейських державах. Можливо, це пояснюється тим, що очевидна економічна міць країни дає їй більше влади на світових ринках порівняно з меншими, економічно слабшими країнами. Можливе ще й інше пояснення: винятково великий сектор послуг у США породжує більше нових робочих місць, ніж у тих країнах, де значна частина населення традиційно була зайнята у виробництві.