Людина і світ: Підручник

Автор: | Рік видання: 2006 | Видавець: Київ: Дакор | Кількість сторінок: 460

Дивись також:

ПОЛІТИК

– (politician) — 1) активний ініціатор, учасник політики, політичного життя; 2) політичний діяч, особа, що ...

ГРАЖДАНСТВО

понятие, имеющее политико-юридический и социальный смысл. В политико-юридическом отношении г. синонимично подданству, как принадлежности лица ...

НАЦИОНАЛЬНОСТЬ

это политико-правовая категория, обозначающая совокупность формализованных законом характеристик, обладание которыми делает человека полноправным членом национального ...

НЕЙТРАЛИТЕТ

(нем. Neutralitat; от лат. neuter ни тот, ни другой) – принцип внешнеполитической деятельности государства. Предполагающий ...

ИНТЕРЕСЫ В ПОЛИТИКЕ

(от лат. interest - имеет значение, важ­но) являются непосредственной основой политической идеологии и мотива­ми деятельности. ...

§ 43. Соціальний статус особистості

Чим визначається наше становище в суспільстві? Чи правий був Шекспір, назвавши увесь світ театром? Престиж і авторитет у чому відмінність? Хто вчить "правилам гри"?

КОРИСНО ПОВТОРИТИ ПИТАННЯ:

Поняття "особистість", види діяльності, гра, світ спілкування, соціальні норми, роль сім'ї в суспільстві.

ЩО ТАКЕ СОЦІАЛЬНИЙ СТАТУС?

Ви вже знаєте, що становище соціальних груп у суспільстві залежить від багатьох показників. Те ж можна сказати і про становище окремої людини в соціальній структурі.

Становище людини в суспільстві, яке займає вона відповідно до віку, статі, походження, професії, сімейного стану та інших показників і передбачає певні права й обов'язки, називається соціальним статусом.

Реально будь-яка людина займає в суспільстві багато позицій. Візьмемо, приміром, школяра: крім того, що він учень, він є молодою людиною, сином, часто онуком, братом, можливо, членом спортивної секції. Тому соціологи говорять про статусний набір. При цьому можна виділити ту позицію, яка є для людини найбільш істотною, визначає її соціально. Це і буде головний статус людини.

Спробуйте визначити свій головний статус. Якщо уважно придивитися до тих показників, що визначають статус особистості, то можна побачити, що одні з них - стать, расова приналежність, вік - не залежать від особистості. Ці статуси, дані від народження, називають приписаними. У той же час освіченою, яка володіє певною спеціальністю, людина стає. Таким чином, вона набуває нових статусів, і їх називають такими, що досягаються. Різні статуси людини можуть вступати в протиріччя. Наприклад, робота тих, хто одержав гарну освіту (а це пов'язано з високим статусом у суспільстві), може низько оплачуватися, що буде вказувати на низький статус.

У відкритих суспільствах, що динамічно розвиваються, статуси, що досягаються, мають істотно більше значення, ніж приписані. Звичайно, і сьогодні досягти високого соціального стану, зробити кар'єру набагато легше тому, хто народився в благополучній, заможній сім'ї, ніж вихідцю із соціальних низів. Але цілеспрямованість, працьовитість підтримка рідних стають важливим ресурсом людини і допомагають перевороти несприятливі "стартові" умови. Приміром, засновник і власник всесвітньо відомої японської фірми, яка виробляє годинники і калькулятори, Тадео Касіо народився в бідній селянській сім'ї. Його батько, щоб дати сину освіту, заощаджував буквально на усьому. Коли сім'я переїхала в місто, він відмовився навіть від поїздок на трамваї і п'ять годин добирався пішки на роботу і назад. Сам Тадео, ставши після закінчення школи токарем на заводі, працював так багато, що довів себе до виснаження. Його навіть визнали негідним для служби в армії, що було для того часу найбільшою ганьбою.

З поняттям соціального статусу пов'язане інше поняття "престиж".

Престиж (від франц. Prestige - вплив, повага, якими користується хто-небудь) - це оцінка суспільством чи соціальною групою суспільної значимості тих чи інших позицій, займаних людьми. Були часи, коли вважалися престижними професії пілота чи інженера, а нині ростуть конкурси в економічні вузи; деякі люди, у тому числі з вищою освітою, переходять на роботу в магазини, ресторани тощо. Якщо ви проаналізуєте свої плани на подальше життя, то, мабуть, погодитеся, що престижність у них відіграє не останню роль.

Поняттям "авторитет" (від лат. auctoritas - влада, вплив) також позначають ступінь визнання групою людей чи суспільством особистих і ділових якостей якого-небудь з їхніх членів. Авторитет звичайно відбиває ступінь впливу особистості в соціальній групі чи суспільстві. Престижними можуть бути професія, посада, вид діяльності, авторитетною - цілком певна, конкретна людина.

Краща реалізація особистості можлива при віднайдені людиною гармонії її схильностей і здібностей з тією діяльністю, яку вона виконує. Але нерідко люди відмовляються від пошуку подібної гармонії і домагаються лише престижного становища в суспільстві, тобто думають не стільки про реалізацію своїх здібностей, скільки про престиж, пов'язаний з приналежністю до певної соціальної групи.