Європейська та євроатлантична інтеграція України: Навч. посіб.

Автор: | Рік видання: 2010 | Видавець: Київ: Центр учбової літератури | Кількість сторінок: 172

Дивись також:

БЕЗОПСНОСТЬ РЕГИОНАЛЬНАЯ

система соотношений между странами тех или иных регионов мира, при которой государства располагают возможностью суверенного ...

ВОЕННАЯ ПОЛИТИКА

составная часть общегосударственной политики, относящаяся к организации и применению средств вооружённого насилия для достижения политических ...

БЕЗОПАСНОСТЬ МЕЖДУНАРОДНАЯ

состояние геополитического пространства, при котором соблюдаются международные законы, гарантиру­ющие политическим субъектам их законную суверенность. Международная ...

МАКІАВЕЛЛІЗМ

різновид політичної поведінки, що виправдовує будь-які засоби (в тому числі й віроломні, жорстокі) заради досягнення ...

ЕКСТРЕМІЗМ

(від лат. extremus - крайній) - в ідеології й політиці схильність до крайніх поглядів і ...

Розвиток взаємовідносин України з НАТО: історія і хронологія

22-23 лютого 1992 р. - початок активних контактів і співробітництва України з НАТО як результат першого візиту до Києва Генерального секретаря НАТО М.Вернера.

Березень 1992 р. - Україна стала членом Ради Північноатлантичного співробітництва (РПАС).

10 січня 1994 р. - на Брюссельському саміті НАТО прийняло програму "Партнерство заради миру" (ТОМ)

Березень 1994 р. - започаткування безпосередніх консультацій України з НАТО у форматі "16+1" (16 держав - членів НАТО та Україна). ,

1994 р. - приєднання України до програми ,.Партнерство заради миру" (ПЗМ).

1996 р. - розгортання українських миротворців у Боснії та Герцеговині.

9 липня 1997 р. - на саміті НАТО в Мадриді українським президентом і главами держав і урядів НАТО підписана

"Хартія про особливе партнерство між Україною та НАТО".

1997 р. відкриття Центру інформації та документації НАТО в Україні.

15 вересня 1997 р. - в Україні в рамках Партнерства заради миру починається операція "Козацький степ - 97", в якій беруть участь НАТО, Польща та Україна. Сценарій навчань передбачає розв'язання етнічного конфлікту.

8 жовтня 1997 р. - заснування Місії України при НАТО.

10 жовтня 1997 р. - перше інавгураційне засідання Комісії Україна -НАТО (КУН) на рівні послів у Брюсселі.

16-17 грудня 1997 р - підписання у Брюсселі (Бельгія) Меморандуму про взаєморозуміння у галузі планування на випадок надзвичайних ситуацій цивільного характеру та готовності до ліквідації катастроф між Міністерством України з надзвичайних ситуацій та НАТО.

29-30 червня 1998 р. - перший візит експертів Спільної робочої трупи Україна - НАТО з питань військової реформи до Києва, присвячений аналізу та розгляду питань розвитку цивільного компоненту в Збройних Силах України, зокрема в Міністерстві оборони України.

1999 р. - відкриття Офісу зв'язку НАТО у Києві.

1999 р. - розгортання українсько-польського батальйону у Косово.

2000 р. - ратифікація Угоди про статус сил, що беруть участь у

заходах програми "Партнерство заради миру", яка сприяла участі України у військових навчаннях.

26 лютого 2001 р. - підписано Угоду між НАТО та Національним координаційним центром соціальної та професійної адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або у відставку при Кабінеті Міністрів України про практичну реалізацію ініціативи НАТО щодо перепідготовки українських військовослужбовців, звільнених у запас або відставку.

23 травня 2002 р. - оголошення офіційного рішення Ради національної безпеки і оборони України про підготовку нової стратегії відносин з НАТО, кінцевою метою якої має стати повноправне членство України в Альянсі.

22листопада2002р.- ухвалення у Празі Плану дій Україна-НАТО.

30 січня 2003 р. - затвердження Указом Президента України Положення про Державну Раду з питань європейської і євроатлантичної інтеграції.

12 лютого 2003 р. - затвердження Указом Президента України Положення про Національний центр з питань євроатлантичної інтеграції.

7 червня 2004 р. - під час консультацій Україна – НАТО на рівні міністрів оборони, що відбулися у Варшаві, Альянс та Україна підписали Меморандум про взаєморозуміння у галузі військово-транспортної авіації і привітали набуття чинності угоди про підтримку операцій НАТО з боку України.

28-29 червня 2004 р. - відбувся стамбульський саміт НАТО, який мав на меті підвищити ефективність операцій НАТО та поглибити партнерські відносини.

21 квітня 2005 р. - у ході засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ у Вільнюсі започатковано Інтенсифікований діалог між Україною і НАТО з питань членства і відповідних реформ.

18-20 жовтня 2005 р. - перша в історії відносин Україна-НАТО спільне засідання Ради національної безпеки і оборони України та Північноатлантичної Ради (ПАР) НАТО.

З серпня 2006 р. - підписання Президентом, Головою Верховної Ради, Прем'єр — міністром та лідерами провідних фракцій Верховної Ради України Універсалу національної єдності, який визначив, що Україна й надалі розвиватиме взаємовигідну Співпрацю з НАТО відповідно до Закону України "Про основи національної безпеки України" (у редакції, чинній на дату підписання Універсалу), а питання щодо вступу до НАТО буде вирішуватись за наслідками референдуму, який проводитиметься після виконання Україною усіх необхідних для цього процедур.