Історія української преси: Навчальний посібник

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Наша культура і наука | Кількість сторінок: 368

Дивись також:

ГЕОПОЛИТИКА

понятие, характеризующее теорию и практику международ­ных отношений, основанных на взаимоувязывании географических, геос­тратегических, социально-политических, военных, демографических, ...

Журнал "Основа". Підготовча праця "Основ'ян"

З приїздом до Петербурга Т. Шевченка справа журналу набрала ще більш активного характеру. Вирішено було подати нове прохання про дозвіл на цей раз на ім'я Маркова. Пізніш цей намір було змінено і прохання було подано для шурина Куліша Василя Білозерського. Залишаючи в цілому попередній зміст прохання, змінено було в ньому лише назву "Хати" на "Основу".

Дозвіл на цей раз було одержано і в червні 1860 р. оповіщено в часописах про видання та заклик до письменників і учених брати в журналі участь.

Головним керманичем і організатором залишився П. Куліш. "Саме ім'я сему місячникові нарек аз; програму до нього скомпонував аз", — писав так він пізніше до М. Павлика.

Вихід журналу визначено було на січень 1861 р. Загальна програма остаточно була опрацьована в таких точках: 1) красне письменство; 2) історія; 3) народопис, мовознавство, побут (суспільний і особистий); 4) освіта і виховання; 5) географія, природознавство, медицина; 6) сільське господарство, промисловість, торгівля; 7) урядові розпорядження щодо України; 8) бібліографія, рецензії на видання; 9) вісті, дописи, з уст народу і т. д.

Підготовчу працю провадили, крім Куліша і Білозерського, також учасники гуртка, що прибрав назву "Основ'ян". Був серед них і Т. Шевченко, присутність якого на сходинах гуртка була завжди бажаною і вітаною.

"...Усі ми дуже жалкували , що Ви недужі, — писав до нього 2 січня 1861 р. В. Білозерський, — але сподіваємося, що при доброму бажанню Ви переможете трохи себе і не позбавите нас радости бачити Вас серед "Основ'ян", як первоначальника загального нашого діла".

Та недуга виявилася сильнішою і здійснення давньої мрії застало Т. Шевченка вже в останніх днях його життя.

Перше число "Основи" появилося за січень 1861 року в формі книжки в 23x15, яку і додержувано впродовж усього часу видання. До загальної сторінки кожної книжки додавано мотто: "Добра хочу братьи и Руськой Земли" (Володимир Мономах).

Виходив журнал у Петербурзі. Редактором його став В. Білозерський. Подекуди згадується ще секретар редакції проф. Київського університету О. Кістяковський. Видавець на журналі не зазначений. Технічний та господарський бік часопису доручено було Д. С. Каменецькому, який того часу був управителем друкарні Куліша, де друковано "Основу". Періодичність часопису не було вказано. Про неї згадувано лише в проспекті та в деяких листах Куліша. Незважаючи на те, що в проспекті розмір журналу визначено було на 12— 15 аркушів друку кожного числа, вже перша книжка не дотримала його і появилася в 22 аркуші. Це ж повторювалося і з іншими числами журналу, доходячи в деяких місяцях до 24 аркушів.