Історія української преси: Навчальний посібник

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Наша культура і наука | Кількість сторінок: 368

Перша спроба. Альманах "Хата"

З невідомих причин П. Куліш відповів відмовно, кажучи: "Про журнал я і не помишляю...". Шевченко занотував це в своєму щоденнику 17 грудня 1857 р. такими словами:

"...Від журналу, про котрий я йому писав, він (Куліш) навідріз відмовився".

А тим часом Куліш саме тоді, коли так відповідав Шевченкові, мав ту ж саму думку.

"У мене така думка, — писав він на початку того ж року до Гр. Галагана, — що нам би не вадило завести свій журнал". А пізніше — В. Тарновському: "У мене в голові важне діло, що вимагає нарад і переговорів з вами, а саме — журнал з малоросійським напрямком".

Реалізуючи цю думку, П. Куліш дня 23-го жовтня 1858 р. звернувся до міністра народної освіти Ковалевського з проханням дозволити видавати під назвою "Хата. Южно-Русский журнал словесности, истории, етнографии и сельскаго хазяйства". Міністерство звернулося по опінію головного начальника III відділу князя Долгорукова, від якого дістало "отзив" з вказівкою, що Куліш "в літературній своїй діяльності продовжує йти тим самим шляхом, що був причиною особливих заходів, вжитих проти нього урядом, через що я вважаю дозвіл губернському секретарю Кулішу на видання журналу відхилити (отклонить)".

Внаслідок цього міністерство 22.ХІІ.1858 р. повідомило Куліша, що воно "не визнало можливим ходатайствовать" (просити) про дозвіл йому на видання журналу.

Діставши таку відповідь, Куліш приступив 1859 р. до видання замість журналу альманаху під тією ж назвою "Хата". Появився цей альманах 1860 p. у Петербурзі в розмірі 215 сторінок з такими бадьорими словами видавця до громади:

"Вмовчана правда краща від голосної брехні... Се дарма, панове браття, що ми вряди-годи появимо невеличку книжку, як отся "Хата", аби була в ній щира правда на-родня. Аби ми своє діло щирим серцем зробили, а вже наше слово дасть плод свой во время своє"...

Зміст альманаху склався з поезій, оповідань тощо. Серед поезій перше місце займає "Кобзарський гостинець" — вибрані твори Шевченка. Крім того, "Первоцвіт" Щоголева і Кузьменка з передмовою, в якій цю збірку названо "пробою пера", та збірка байок Є. Гребінки. З оповідань — "Чари" Марка Вовчка, "Лихо не без добра" Г. Барвінок, "Сіра кобила" Іродчука (Куліша), "Колії" — драма з часів останнього польського панування в Україні.

Альманах зустрінуто було в українському суспільстві дуже прихильно і з широким відгуком. Це підтримало Куліша в його намірах щодо журналу.