Історія України: підручник

Автори: , | Рік видання: 2006 | Видавець: Київ: Алерта | Кількість сторінок: 412

РОЗГРОМ КАГАНАТУ КН.СВЯТОСЛАВОМ

Останнього удару Хазарському каганату завдала Київська Русь. "В році 965 пішов Святослав на хазар", — сказано в літописі. Були взяті і пограбовані хазарські міста Біла Вежа (Саркел), Болгар, Хазарат, Ітіль і Семендер. По дорозі до Чорного моря кн. Святослав переміг військо алан (осетин), касогів (адигів), що жили у Приазов'ї, мабуть, тоді ж підкорив м. Таматарху тощо.

Похід кн. Святослава, який порушив всі торговельні шляхи Хазарії і зруйнував її міста, виявився згубним для каганату. Сила удару поглиблювалась ще тим, що Святослав до війни з хазарами залучив племена гузів. Після того як Святослав пішов з Хазарії, гузи ще впродовж декількох років грабували і розоряли беззахисних хазар.

В ІІ-й половині X ст. більшість хазар повернулась в Ітіль і спробувала відбудувати місто, маючи надію на мир з русами і перехід до них у підданство. Мешканці Ітіля на цей час вже були не іудеями, а мусульманами. Зміна релігії відбулась під тиском обставин. Тобто у боротьбі з гузами хазари звернулись за допомогою в Хорезм. Там погодилися допомогти, але за умови, що хазари перейдуть в мусульманство. Не тільки народ, але й каган став сповідувати мусульманство. В деяких давніх джерелах збереглися відомості про непокору хазар і про окупацію їх міст хорезмійськими каральними загонами.

Зовсім вже в кінці X ст. кн. Володимир Великий в союзі з гузами пройшов шляхом батька на Болгарію, а потім вниз по Волзі — на хазар. Він оволодів країною і наклав на хазар данину. Східні міста каганату були знищені, сади і виноградники Семендера спалені, столиця Ітіль перетворилася в руїни і згарище. Західна частина каганату, таманські і кримські землі, постраждала менше. Проте й там життя більшості поселень завмерло в кінці X ст., а населення зосередилось в містах.

Останній раз в наших літописах хазари згадуються у зв'язку із змовою проти кн. Олега Тмутараканського.

Джерела та література

Артамонов М.И. История хазар.— Л.,1962. Бартольд В.В. Ислам.— Пг.,1918.

Гаркави А.Я. Сказания еврейских писателей о хазарах и хазарском царстве.—СПб., 1874.

Гумилев Л.Н. Открытие Хазарии.— М.,1966. Мюллер А. История ислама. Т.І-ІІ.— СПб., 1895. Плетнева С.А. Хазары.—М.,1976.