Історія України: підручник

Автори: , | Рік видання: 2006 | Видавець: Київ: Алерта | Кількість сторінок: 412

Дивись також:

БАЛАНС ГОРОДСКОЙ ТЕРРИТОРИИ

- англ. balance of urban areas; нем. Flachennutzung. Распределение территории в установленных границах города по ...

ЕВРОПАРЛАМЕНТ

международный и межнациональный орган, в ко­тором представлены страны Европейского союза (до Маастрихтского договора(1993) - Европейского ...

ОСЛАБЛЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ

Українські землі потрапили в коло геополітичних інтересів багатьох сусідів — держав, про що студенти вже довідались з лекційного матеріалу. Більшість українських земель у цей період знаходились під владою Литви. При вивченні цього періоду треба пам'ятати тільке одне: будь-яка чужа влада ніколи не дбає про благополуччя поневоленого народу і розквіт загарбаних земель. Основна маса українців опинилася в скрутному соціально-політичному становищі. Це було пов'язано з процесами феодалізації і закріпачення селянства України ще за литовської влади.

Деякі історики час існування України у складі Литовського князівства вважають часом існування Литовсько-руської держави. Цієї думки додержується І. Крип'якевич. А історик XIX ст. О. Єфименко, як і сучасний дослідник історії Великого князівства Литовського Ф. Шабульдо, переконані, що в той період відбувалося перетворення українських земель на литовську провінцію. У всякому випадку, час перебування України у складі Литви можна поділити на декілька періодів.