Історія України: Матеріали до підручн. для 10-11 кл.

Автор: | Рік видання: 1992 | Видавець: Київ: «Райдуга» | Кількість сторінок: 512

Дивись також:

ШОВІНІЗМ

(франц. chauvinisme - від імені капрала наполеонівської армії А.Шовіні) - агресивна форма націоналізму, проповідь національної ...

Наступ врангелівських військ

Відступаючи під ударами Червоної армії, частина денікінських військ закріпилася в Криму. Корпус генерала Я. О. Слащова в районі Перекопського перешийка відбив усі спроби радянських військ з сходу увірватися на півострів. У лютому 1920 р. кораблі Антанти евакуювали сюди білогвардійські війська з Одеси, а в березні — з Новоросійська.

Після відставки А. І. Денікіна (в квітні) кримське угруповання білогвардійців очолив командир Кавказі кого корпусу барон П. М. Врангель. Розглядаючи себе, як правонаступника Денікіна, він створив уряд Півдня] Росії на чолі з колишнім царським міністром О. В. Кривошеїним і розпочав переформування збройних сил, Першочерговим завданням барон вважав захоплений Донбасу, а кінцевим, як усі його попередники,— реставрацію "єдиної і неділимої" Росії.

У Криму почалася організація так званої Руської армії. Малонаселений півострів не давав змоги нарощувати армію шляхом мобілізації, і Врангель звернув особливу увагу на посилення наступального потенціалу за рахунок найсучаснішого озброєння. Такі можливості були: в кримські порти постійно прибували кораблі Антанти з озброєнням і військовим спорядженням.

Ударні сили Руської армії були зведені в чотири корпуси. У вересні збройні сили були реорганізовані в дві армії і кінний корпус. До складу Першої Руської армії під командуванням О. П. Кутепова ввійшли залишки офіцерських дивізій колишньої Добровольчої армії, що зберігали найвищу боєздатність.

Врангель вичікував до початку наступу Червоної армії на польському фронті. 7 червня, коли радянські війська втягнулися в битву за Київ, він розпочав власний наступ.

Тринадцята радянська армія під командуванням Р. П. Єйдемана, яка прикривала вихід з Криму, мала у своєму розпорядженні не більше 17 тис. багнетів і шабель за незрівнянно гіршого озброєння. Одначе Врангелю не вдалося її розгромити. У районі Перекопу, Чонгарських укріплень і Каховки розгорнулися жорстокі бої. Згодом війська Ейдемана закріпилися на правому березі Дніпра. Наступ білогвардійців тимчасово захлинувся. Розрахунки барона вийти на оперативний простір і захопити Донбас не здійснилися.

У середині червня англійські військові кораблі перевезли в Крим із Кубані близько 40 тис. денікінців. Завдяки цьому поповненню Врангель знову міг поставити широкі завдання: з одного боку, захопити Донбас, з другого — вдарити по тилах Південно-Західного фронту. Проте радянське командування здійснило попереджувальний контрнаступ, що не забезпечувався великими силами і скоро згас. Наприкінці червня фронт стабілізувався на лінії Херсон — Нікополь — Бердянськ.