Історія України: Матеріали до підручн. для 10-11 кл.

Автор: | Рік видання: 1992 | Видавець: Київ: «Райдуга» | Кількість сторінок: 512

Ліквідація опору петлюрівських і білогвардійських військ на Правобережжі

Останньою сторінкою громадянської війни в Україні стали бої на великій території між Збручем, Дністром і Південним Бугом. Тут колишні противники — білогвардійці й петлюрівці — утворили спільний антирадянський фронт.

Після поразки під Києвом, коли польські війська відійшли за Збруч, армія С. Петлюри близько місяця билася з переважаючими силами радянських військ на Правобережжі. Цей опір значною мірою послабив наступальний потенціал військ Південно-Західного фронту на львівському напрямку. Після вичерпання всіх ресу0* сів оборони Петлюра змушений був відступити за кордон.

Тим часом один із лідерів російської есерівської партії Б. Савинков почав формувати у Польщі білогвардійську частину на допомогу Врангелю. Утворені за допомогою очолюваного ним Російського політичного комітету у Варшаві збройні сили були зведені в мало чисельну Третю Руську армію.

У вересні армія Петлюри чисельністю близько 23 тис. бійців разом із Третьою Руською армією під командуванням генерала Перемикіна і донськими козаками осавула Яковлєва (разом — не більше 5 тис. чоловік) заволоділи лівим берегом Збруча й почали просуватися на схід. Одначе після 12 жовтня, коли в Ризі було вироблено попередні умови мирної угоди і стан війни між радянськими та польськими військами припинився, стратегічна обстановка на Правобережжі для армії УНР та її білогвардійських союзників стала безнадійною. Проте Петлюра продовжував боротьбу і навіть віддав наказ про наступ з 11 листопада від Могилів-Подільського на Вінницю і Жмеринку.

Дізнавшись про наказ, командування Чотирнадцятої армії днем раніше завдало попереджувального удару переважаючими силами. Кавалерійська бригада Г. Ко-товського прорвала фронт, і в жорстокому бою під Ка-тюжанами дві петлюрівські дивізії були вщент розгромлені.

Далі розгорнулися бої на проскурівському напрямку; 18 листопада радянські війська оволоділи Проскуровом. Цього ж дня Восьма Червонокозача дивізія В. Примакова і бригада Г. Котовського увірвалися в прикордонний Волочиськ. Залишки петлюрівських військ перейшли Збруч і пішли у вигнання, в Польщу.

Майже одночасно було ліквідовано опір білогвардійських загонів під командуванням С. Булак-Балаховича. На всій території України радянській владі більше не протистояли регулярні війська противника.

ЗАПИТАННЯ 1 ЗАВДАННЯ

1. Чим ви можете пояснити утворення в Криму великого угруповання білогвардійських військ? Які завдання ставили перед собою командири цього угруповання? 2. Розкажіть про воєнні дії між білогвардійськими і радянськими військами. Які їхні наслідки для подальшої долі України і Криму? 3. Підготуйте повідомлення про дії військ на чолі з С. Петлюрою під час польсько-радянської війни. 4. Коли скінчилася війна за незалежність України? Назвіть відомих вам борців за волю України в 1917—1920 рр. 3 яких джерел ви дізналися про їхнє життя і діяльність?