Історія України: Матеріали до підручн. для 10-11 кл.

Автор: | Рік видання: 1992 | Видавець: Київ: «Райдуга» | Кількість сторінок: 512

Проблеми матеріального стану населення

Перші мирні роки мало чим відрізнялися од важких буднів воєнного часу. У спустошених містах і селах України не вистачало буквально усього. Люди, особливо в містах, погано харчувалися й одягалися. Карткова система не забезпечувала повноцінного харчування. Реальна заробітна плата робітників і службовців була нижчою за довоєнну приблизно вдвічі, а грошові доходи колгоспників становили трохи більше половини довоєнних. До всього заготівельні ціни були такими низькими, що колгоспи не могли відшкодувати своїх витрат на виробництво продукції. Щомісячні грошові та натуральні виплати становили в УРСР менше 20 крб. на людину.

За умов, коли держава спрямувала зусилля на відбудовні роботи та на всіляке посилення оборонного сектора промисловості, швидке піднесення добробуту здійснити було неможливо. І все ж мирні умови сприяли тому, що населення, хоча й повільно, налагоджувало свої життя та побут. У грудні 1947 р., після того, як було досягнуто довоєнного рівня виробництва ряду продуктів харчування, стала можливою, нарешті, відміна карткової системи. Тоді ж було здійснено і грошову реформу, надзвичайно здирницьку для населення, що, по суті, втратило свої заощадження. Рівень заробітної плати, а також пенсій робітників і службовців був низьким. Пропаганда пояснювала це тим, що держава виділяє великі грошові дотації на продукти харчування та крам першої потреби, отже, населення, мовляв, не залишається у програшу. Ціни на продукти та промтовари спочатку значно зросли, але в наступні роки на окремі товари ціни знижувалися, що подавалося пропагандою як піклування про людей з боку "батька народів" Сталіна. Подібні зниження цін були можливі лише за рахунок свідомого погіршення життєвого рівня селянства, що становило дві третини населення країни.

Певну допомогу Україні в ці важкі часи було подано міжнародною організацією — Адміністрацією допомоги та відбудови Об'єднаних Націй (ЮНРРА), утвореною в І943 р. На квітень 1948 р. республіка отримала від неї продуктів харчування, одягу, медикаментів на 169 млн. доларів, тобто на велику для тих часів суму.

Але соціальна політика сталінського уряду була досить суперечливою. Заходи щодо поліпшення матеріального стану населення "врівноважувалися" іншими, протилежними, що являли собою наступ на соціальні інтереси народу. До таких заходів можна віднести, зокрема, примусову по суті організацію державних позик, запровадження досить високого податку на "малосімейних" і навіть скасування запроваджених у роки війни скромних виплат фронтовикам за бойові нагороди.

Серед жителів міст України набуло поширення городництво, і це було значною підтримкою у напівголодному існуванні мільйонів людей у перші повоєнні роки.

Певна увага приділялася житловому будівництву, благоустрою міст і сіл республіки, значно розширювалася водогінна система, спорудження газопроводу Да" шава — Київ дало можливість газифікувати чимало міст. Зростала мережа кінотеатрів, побутових закладів. Здійснювався генеральний план реконструкції та дальшого розвитку столиці України Києва.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1. У чому полягали труднощі повернення України до мирного життя? Чому процес подолання цих труднощів був складним і суперечливим? 2. Розкажіть про конкретні господарсько-політичні завдання, які ставились перед Україною у перші повоєнні роки тогочасним керівництвом? Як вони розв'язувалися? 3. Чим викликані труднощі суспільно-політичного життя західних областей України? 4. Схарактеризуйте дії збройних угруповань ОУН — УПА. Висловіть своє ставлення до відомих вам найновіших публікацій щодо національно-визвольної боротьби в Західній Україні повоєнних часів. 5. Якою була соціальна політика сталінського режиму? Чи забезпечувала вона поліпшення матеріального становища населення України?