Соціологія - Навчальний посібник

Автори: , , | Рік видання: 2004 | Видавець: Київ: Вид-во Європейського університету | Кількість сторінок: 246

Вимоги до діяльності організацій

Вивчаючи особливості способів функціонування організацій, американський соціолог Карет Морган прийшов до висновку, що кожна з них для нормальної діяльності повинна відповідати найнеобхіднішим вимогам, а саме мати:

- високоосвічений, ініціативно налаштований апарат управління;

- раціонально продуману структуру;

- сучасні засоби для реалізації поставлених цілей;

- трудові ресурси, тобто наявність добре підготовлених працівників в усіх структурних підрозділах;

- визначене реальне завдання;

- продуманий технологічний процес;

- необхідну якість продукції.

Організація, незалежно від того, в якій сфері вона функціонує (матеріальній чи духовній), в умовах конкурентного тиску повинна постійно дбати про досконалість своєї продукції. Як зазначають американські вчені Кемпбелл Р. Макконнел і Стенлі Л .Брю, якщо та чи інша організація дозволяє собі розкіш забувати про це, вона ризикує загубити свій імідж, а звідси і замовників, клієнтів. "Конкуренція,— пишуть вони,— це:

а) наявність на ринку великої кількості покупців і продавців будь-якого конкретного продукту чи ресурсу;

б) свобода для покупців і продавців виступати на тих чи інших ринках або покидати їх". Чи буде потреба в тій чи іншій продукції, залежить від її якості.

І звичайно, важливою, якщо не найважливішою вимогою є наявність цілей організації. Саме цілі, з якою метою вона створювалась, є початком і кінцевим результатом діяльності будь-якої організації, зазначають зарубіжні соціологи П.Дракер, Р.Гріффін, Р.Вебер, К.Морган та українські — В.Андрущенко, М.Горлач, Б,.Гаєвський, М.Захарченко, М.Тулєнков.