Соціологія - Навчальний посібник

Автори: , , | Рік видання: 2004 | Видавець: Київ: Вид-во Європейського університету | Кількість сторінок: 246

Форми змін в організації

В економічній соціології вчені виділяють такі форми змін в організації:

— пристосування (адаптація);

— удосконалення;

— проектування нових форм діяльності;

— перетворення всього укладу життя організації.

- Пристосування (адаптація) є необхідним тоді, коли в суспільстві (соціальному оточенні організації) формується нова генерація клієнтів, постачальників і т. д., які дещо по-іншому, ніж це було раніше, дивляться на рівень зв'язків з певною організацією. Це вимагає від організації певної корекції її діяльності (наприклад, змін в етичному плані).

- Удосконалення—це суттєва модернізація структури організації, її технології, засобів тощо з метою росту продуктивності праці.

- Проектування нових форм діяльності здійснюється тоді, коли організація переживає кризу, і зміни слід здійснювати негайно, в іншому разі — організація (фірма) просто збанкрутує.

- Перетворення всього укладу життя організації— це зміни, детерміновані необхідністю створення нового напряму діяльності. В цьому випадку організація повинна переглянути свої кадри, технологію, замінити устаткування, обладнання, прилади тощо.

Наприклад, багато років фірма виготовляла дошки для підлоги. З часом замовлення на цю продукцію стали зменшуватись, натомість, люди (потенційні клієнти) більше потребували вікон, дверей, паркету тощо. Щоб вижити, фірмі треба Негайно змінити профіль своєї діяльності. А для цього слід змінити технологію виробництва, придбати нове обладнання, навчити людей тощо.

Організація, яка не налаштована на зміни, не має майбутнього. Більше того, вже її сьогодення позначене непевністю, тривогою, неспокоєм. Слова відомого економіста і соціолога є своєрідним дороговказом для організацій діючих в сфері матеріального і духовного виробництва як для країн з розвиненою ринковою економікою, так і для тих, хто лише став на шлях її розвитку.