Соціологія - Навчальний посібник

Автори: , , | Рік видання: 2004 | Видавець: Київ: Вид-во Європейського університету | Кількість сторінок: 246

Дивись також:

ЛІДЕР ПОЛІТИЧНИЙ

(від англ. lead - вести, керувати схиляти до чогось) - глава, керівник держави, партії, громадсько-політичної ...

ВОЖДЬ

(leader) — поняття, яке походить від дієслова "водити" (керувати). Звідси і ватажок, і вожатий, і ...

Використання атрибутів влади

Вирази, символи, мова, ритуали та інші складові культури організації мають велике значення у зміцненні влади того чи іншого керівника. Багато менеджерів значну увагу надають вивченню свого ж тембру голосу, спостереженню за впливом мови на співбесідника, жестам, які відповідають діловій розмові, а які ні, впливу ритуалів на загальну атмосферу в організації і т. д. Підлеглі теж добре знають, як веде себе їхній керівник у різних ситуаціях.

Кожен із нас так чи інакше бував у кабінетах директорів найвищого рівня, в яких влада відчувається вже від порогу. Кабінет такого директора—це сцена, стверджують західні соціологи, на якій керівник творить, реалізує свої повноваження, а простіше —- "владарює". В середині кабінету ближче до стіни стоїть приставний стіл з телефонами. Крісло директора подібне до трону; недалеко від столу невеличкий столик з м'якими кріслами. Під стінами кабінету ряд кріслечок. Від того, де тобі директор запропонує присісти, можна визначити і рівень розмови і відношення до тебе.

Деякі керівники, щоб підкреслити свою значущість, в процесі розмови час від часу хватаються за телефонну слухавку і комусь телефонують (хоч у цьому наданий час немає ніякої потреби). Ще добре, коли такий керівник перепрошує відвідувача (хоч і це "перепрошую" є додатковим символом влади — "Я тебе шаную, але що поробиш, така у мене робота, треба вирішити безліч справ").

Дивним, якщо не диким символом влади, є манера окремого керівника організації навмисне спізнюватись на важливі для організації зібрання, наради. Напруження з кожною хвилиною зростає, а керівника все немає і немає. Нарешті він з заклопотаним виглядом (і саме таким) з'являється. Кілька таких спізнень і в підлеглих підсвідомо формується образ вкрай завантаженої людини, яка попри все, таки "ощасливила" їх своєю появою.