Соціологія - Навчальний посібник

Автори: , , | Рік видання: 2004 | Видавець: Київ: Вид-во Європейського університету | Кількість сторінок: 246

Типові характеристики агресивних представників

Як правило, конфлікт виникає в результаті незнання тих чи інших властивостей іншої людини, як результат напівзнання, ілюзорного, суто суб'єктивного уявлення про людину та її поведінку.

Польський соціолог Хенрік Біалишевський в одній з своїх праць подає кілька типових характеристик агресивних працівників, які спричинять конфлікти в організаціях:

"Дуже нахабний і грубий, особливо в стосунках з керівництвом, вважає себе вищим за інших. Має запальний характер, що є причиною різного роду конфліктів".

"Є конфліктною особою, з яким неможливо співпрацювати, намагається "нацькувати" людей один на одного, а сам залишитись в тіні".

"Є нервовим, запальним, впертим, що відштовхує від нього як колег так і керівників".

"Дуже скандальний, грубий, нахабний; постійно, де він появляється, виникає стан неспокою і напруження".

Особливо схильні до агресії, стверджує А.Стор, так звані агресивні психопати, тобто люди, в яких проявляються риси параної, які погано контролюють свою імпульсивність. "Агресивні психопати,— стверджує вчений,— проявляють... анормальну поведінку як до людей з найближчого оточення, так і суспільства в цілому. Найбільш видимою рисою тієї анормальності є їх абсолютне ігнорування почуттів іншої людини. Самовпевнені, егоїстичні і імпульсивні, агресивні психопати виражають свої бажання зовсім не рахуючись з Іншими людьми".

Цілком зрозуміло, що якщо такі люди є в організації, то члени її завжди вимушені бути в постійній напрузі і дискомфорті.

Американський соціолог вважає, що єдиним засобом тут може бути застосування до них відповідних санкцій економічного і правового характеру".