Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

ПЕРЕДМОВА ДО ТРЕТЬОГО ВИДАННЯ

Готуючи текст цього видання, я переглянув його радикально й доскіпливо. Всі дані були приведені до сучасного стану. Я використав матеріали найостанніших досліджень, які були мені доступні, і то з найрозмаїтіших джерел: книжок і наукових журналів, газет та інших періодичних видань, а також із Інтернету. Коли виникала потреба, я піддавав змінам також більш теоретичні розділи книжки з метою ознайомлення студентів із найзальнішими проблемами сучасності. Інтеґруючи нові матеріали в ті частини тексту, котрі вже витримали випробування практикою і часом, я ставив собі за мету створити книжку, що правила б за вступ до соціології на сьогоднішньому етапі її розвитку.

Серед тих змін, які відрізняють це видання від попереднього, можна назвати і цілком нові розділи, присвячені соціології тіла, а також соціології засобів масової комунікації та популярної культури. Соціології освіти тепер присвячений окремий розділ. Розділи, що мають ті самі заголовки, як і у попередньому виданні, були значною мірою переписані і в більшості випадків реорганізовані. Я зберіг порівняльний підхід, який, на мою думку, був визначальною характеристикою попередніх видань.

Вважаю за свій обов'язок щиро подякувати тим багатьом читачам, які надіслали мені свої пропозиції щодо змін у тексті книжки та привернули мою увагу до неточностей чи помилок. Хочу також висловити вдячність окремим людям, що надали мені допомогу в тій або іншій формі. За матеріали, що стосуються Сполучених Штатів, я маю дякувати Крисові Алену, Мітчу Дьюнеєру, Стіву Дану, Дону Фастінґу, Сьюзен Ґостад та Діані Висоцькій. За британські матеріали я дякую насамперед науковцям Ульріху Беку, Дієрдру Бодену, Клодіусу Джелерту, Монсера Ґіберно, Девідові Гелду, Майклові Маґуайру, Джону Томсону та Бено Верлену. Аврил Саймондс щиро й зацікавлено допомагав мені, зробивши і переробивши безліч ескізів поданого матеріалу в окремих розділах. Із науковців Кембриджа я особливо вдячний Джулії Гарсент, Джил Мотлі, Сью Поуп, Школя Росу та Енді Вінарду. З тих, хто працює в Оксфорді, мені передусім допомогли Джейн Ді Ґей, Ребека Гаркін, Сью Лей, Лін Лукас, Джейн Роуз та Пем Томас. Дон Г'юберт доклав чимало зусиль, щоб підготувати та видати рукопис. Альона Леденьова багато працювала як мій асистент-дослідник на заключному етапі написання книжки. Вона надала неоціненні пропозиції щодо її загального поліпшення. Ен Боун підготувала видання книжки, виявивши при цьому неабиякий хист, проникливість і чуття.