Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

ВЗАЄМОДІЯ В ЧАСІ Й ПРОСТОРІ

Розуміння того, як розподіляється та чи та діяльність у часі й просторі, має фундаментальне значення для аналізу зустрічей, а також для зрозуміння суспільного життя взагалі. Всяка взаємодія якось розташована, вона відбувається в певному місці й має специфічну протяжність у часі. Наша діяльність протягом дня має тенденцію ділитися на окремі зони, як у часі, так і в просторі. Так, наприклад, більшість людей відводять певну зону свого денного часу — скажімо, від дев'ятої ранку до п'ятої пополудні — на працю. їхній часовий тиждень також поділений на зони: вони ймовірно працюють у будні і проводять вихідні вдома, змінюючи свій денний розпорядок у суботу й неділю. Переходячи з однієї часової зони дня в іншу, ми також, як правило, пересуваємося й у просторі: щоб дістатися на роботу, ми часто їдемо автобусом з одного району міста в інший, а іноді — із передмістя. Тож коли ми аналізуємо контексти соціальної взаємодії, буває корисно вивчити, куди і як люди пересуваються, й дослідити цю конвергенцію часу й простору.

Поняття реґіоналізації допоможе нам зрозуміти, яким чином суспільне життя ділиться на зони. Візьмімо, наприклад, приватний будинок. Сучасний будинок регіоналізований на кімнати й коридори та на поверхи, якщо він має їх кілька. Ці ділянки простору не лише відокремлені одна від одної фізично, а й розмежовані в часі. Вітальні та кухня використовуються переважно вдень, спальні — вночі. Взаємодія між цими "регіонами" обмежується як просторовими, так і часовими межами. Деякі зони будинку утворюють простір залаштункового життя, тоді як "вистави" відбуваються в інших. Іноді весь будинок може перетворитися на залаштункову зону. Знову ж таки цю ідею блискуче виклав Ґофман:

"У неділю вранці всі мешканці дому використовують стіни або мури довкола їхніх приватних володінь, щоб приховати деяку неохайність } одязі та приємну недбалість у манерах, поширюючи таким чином на всі кімнати неформальність того стилю, який звичайно обмежується кухнею та спальнями. Так само в середовищі американського середнього класу існує традиція перетворювати межову лінію між дитячим майданчиком та домівкою на позасценічне життя, де матері можуть розгулювати в джинсах, у капцях, майже без косметики... І, звичайно ж "реґіон", який завжди править за сцену певних вистав рутинного роз порядку, до і після кожної вистави стає залаштунковим, бо в цей час постійні декорації можуть ремонтуватися, поновлюватися, переставлятися, а актори можуть перевдягатись або провадити репетиції. Що переконатися в цьому, досить лише зазирнути в ресторан, крамницю або чийсь приватний дім за кілька хвилин до того, як ці установи відкриваються для денної діяльності". (Goffman, 1969) .