Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

Генна Інженерія: конструювання дітей

Сьогодні наука спрямовує чимало своїх зусиль на розвиток і поширення методів генної інженерії, що означає втручання в генетичну будову плода задля впливу на його подальший розвиток. Імовірні соціальні наслідки застосування генної інженерії спричинили не менш запеклі дебати, аніж ті, що точаться навколо проблеми абортів. На думку тих, хто підтримує генну інженерію, вона принесе нам багато благ. Наприклад, дасть можливість ідентифікувати генетичні фактори, що роблять деяких людей вразливими до певних хвороб.

Генетичне перепрограмування має сприяти тому, щоб ці хвороби більше не були спадковими. З'явиться також можливість ще до народження "конструювати" наші тіла щодо кольору шкіри, волосся та очей, ваги і так далі.

Важко знайти кращий приклад такої мозаїки сприятливих можливостей і складних проблем, що їх створює для нас дедалі більша соціалізація природи. Який вибір робитимуть батьки, коли дістануть змогу конструювати своїх дітей, і які обмеження треба буде накладати на цей вибір? Навряд чи генна інженерія буде дешевою. Але чи означає це, що ті, хто зможе заплатити, матимуть нагоду замовляти такі програми, які позбавлятимуть їхніх ще ненароджених дітей усіх небажаних для них фізичних характеристик? А що станеться з дітьми бідніших прошарків населення, які й далі народжуватимуться природним чином?

Деякі соціологи дотримуються думки, що диференційований доступ до генної інженерії може призвести до появи "біологічно нижчого класу". Ті люди, що не матимуть фізичних переваг, добутих завдяки застосуванню методів генної інженерії, можуть стати об'єктом погордливого ставлення та дискримінації з боку людей, облагодіяних цими методами. Може статися, що їм важко буде влаштуватися на хорошу роботу, розраховувати на кваліфіковану лікарську допомогу, застрахувати своє життя.