Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

Обійдемося й без дітей?

Опитування, здійснене у 1976 р. службою Досліджень формування британської сім'ї (British Family Formation Survey), виявило, що тільки один відсоток одружених жінок у той час не хотіли мати дітей. Недавній звіт Управління переписів та дослідження проблем населення (Office of Population Censuses and Surveys), навпаки, пророкує, що двадцять відсотків жінок, народжених між 1960-м і 1990 роками, залишаться бездітними з власного добровільного вибору. Жінки в сьогоднішній Британії підходять до рішення, мати їм дитину чи не мати, в контексті інших мотивацій, які вони мають у своєму житті, включаючи такі цілі, як досягнення успіху на роботі та автономії в приватному житті. Рівні дітонароджуваності також падають фактично в усіх інших західноєвропейських країнах (мал. 7.3).

Рівні народжуваності в країнах Європейського Союзу

Бездітна жінка — давно вже не сумна стара діва. Будучи заміжньою чи не будучи, вона може прийняти рішення залишитися без дітей, стверджуючи цим своє цілковите право на власну свободу вибору. Проте існують причини і негативного характеру. Виникнення нових кар'єрних можливостей у Британії не супроводжувалося достатнім розвитком структури соціальної опіки, яка давала б змогу батькам відлучатися від своїх дітей. Дехто, либонь, остерігається мати дітей, бо їх турбує висока імовірність розлучення і перспектива зубожіти.

Незалежно від того, чоловік ви чи жінка, ви не можете не брати до уваги цих тенденцій у стосунку до вашого власного майбутнього. Чи станете ви одним із тих, котрі заявляють, що ніколи не збираються заводити дітей? Чи те саме ви казатимете і через десять або п'ятнадцять років?