Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

Ваші особисті шанси на мобільність

Які висновки можна зробити зі студій мобільності про ті можливості кар'єри, що постають перед вами, людиною, котра прагне влаштуватися на добру роботу в 1990-і роки? Як і люди попередніх Генерацій, ви маєте шанси пробитися нагору, якщо ви ще не потрапили в привілейовані верстви населення за правом народження. Цілком імовірно, що пропорція менеджерських вакансій та вакансій, які вимагають високої професійної кваліфікації, буде й далі збільшуватися коштом посад нижчого ранґу. Ті, хто добре проявив себе під час навчання, мають реальну нагоду заповнити ці "порожні місця".

Проте вакансій високого статусу, звичайно ж, забракне для всіх, хто прагне їх посісти, й комусь із вас доведеться змиритися з тим, що ваша кар'єра складається зовсім не так, як ви сподівалися. Хоча на менеджерському рівні та рівні висококваліфікованих професіоналів створюється значно більше вакансій, аніж раніше, їхня загальна кількість у економіці знижується порівняно з числом людей, які активно шукають роботу. Одна з причин такого становища — дедалі більше число жінок, котрі змагаються з чоловіками за скінченне число вакансій. Друга (наслідки якої поки що важко точно передбачити) — дедалі ширше застосування інформаційної технології у виробничих процесах. Оскільки комп'ютеризоване обладнання сьогодні може розв'язувати проблеми навіть надзвичайної складності, яким раніше могли дати раду лише люди, то можливо і навіть дуже ймовірно, що в майбутні роки багато вакансій зникне.

Якщо ви жінка, то хоч ваші шанси зробити добру кар'єру й поліпшуються, на шляху вашого просування до успіху постануть дві головні перешкоди. Чоловіки-менеджери та чоловіки-роботодавці досі дискримінують жінок, які претендують на вакантні посади. Вони так роблять принаймні почасти тому, що, на їхню думку, "жінки по-справжньому не зацікавлені в кар'єрі" і схильні покинути трудові лави, як тільки заведуть сім'ю. Другий із цих факторів справді досі дуже істотно впливає на шанси жінок. Бо суть, зрештою, не в тому, що вони не зацікавлені в кар'єрі, а в тому, що їм часто справді доводиться обирати між можливістю зробити кар'єру і можливістю мати дітей. Чоловіки рідко бажають брати на себе повну відповідальність за домашню роботу та догляд за дітьми. І хоча сьогодні набагато більше жінок, ніж раніше, вміють організувати своє домашнє життя так, щоб продовжувати кар'єру, на їхньому шляху все ще чимало великих перешкод.