Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

11. СУЧАСНІ ОРГАНІЗАЦІЇ

Колись усі ми народжувались у своїх оселях. Жінки практично завжди народжували дітей вдома, і люди надавали великого значення точному місцю свого народження — сталося це у місцевій громаді чи сільській місцевості, в тому чи в тому будинку, у тій чи іншій кімнаті. Пологи переважно відбувалися у головній, або загальній кімнаті оселі матері. Щойно починалися перші перейми, на допомогу сходилися сусідки. Жінки народжували переважно перед каміном, особливо за холодної погоди. Вносили солому і розкидали її по підлозі, приблизно так, як це робиться у хліві, коли телиться корова.

Породіллі не одержували ніякої допомоги, крім тієї, що могла надати громада. Думка про звернення по допомогу століттями суперечила способу мислення сільських жінок. "Жінки допомагають одна одній" і "надають взаємодопомогу", постійно зазначають у своїх звітах щодо народжуваності у ХVIII — на початку XIX століття священики та урядовці. Головною особою була повитуха — жінка, яка мала досвід допомоги породіллям. Повитуха з самого початку була відома як "добра мати": вона могла зарадити стражданням та проблемам молодиць у критичні моменти їхньої вагітності та власне пологів. У документі, виданому у Франції в 1820-х роках, зазначалося, якими якостями має володіти повитуха. Вона мала бути "сильною, витривалою, спритною, зграбною, без фізичних вад, з довгими вправними руками". Не менш важливі були моральні риси. Вона мала бути "доброчесною, розважливою, передбачливою і не мати шкідливих звичок" (вена, 1991).

Аж до 1950-х років більшість людей у Британії народжувалися у власних оселях, а повитуха продовжувала відігравати важливу роль. Однак у наш час найпоширенішою є практика пологів у медичних закладах, і це одразу спричинило інші важливі зміни. Мало хто з нас тепер відчуває емоційний зв'язок з місцем нашого народження. Навіщо це нам? Цим місцем тепер є великий, знеосіблений пологовий будинок. Проіснувавши багато століть, повитухи нині або зовсім зникли, або ж відіграють певну роль лише у допомозі на ранніх стадіях вагітності. Сам процес пологів тепер відбувається під контролем і наглядом фахівців пологового будинку — лікарів, медсестер та інших медичних працівників.