Історія української преси: Навчальний посібник

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Наша культура і наука | Кількість сторінок: 368

"Ukrainische Rundschau"

Наприкінці 1905 p. P. Сембратович на 30-му році життя вмер. Спадкоємцем "Ruthenische Revue" став місячник "Ukrainische Rudschau", який придбав у світі ще більше признання. До співпраці стали посли західноукраїнських земель: С. Дністрянський, О. Колесса, Є. Левицький та В. Кушнір. В. Кушнір був і редактором впродовж всього часу існування часопису. Почали з'являтися тут праці визначніших представників українського журналістичного, наукового, культурного та громадсько-політичного життя. Це були такі співробітники: Ю. Рома-нчук, О. Турянський, В. Щурат, І. Крип'якевич, М. Кордуба, С. Дністрянський, Б. Лепкий, М. Лозинський, І. Макух, Д. Дорошенко та інші, з чужинців — Б. Бернсон, Маріяно де Кавія, С. Ляндау, д-р І. Фекете де Нагнівані та інші.

З самого початку часопис висилався даром світовим редакціям, дипломатам і письменникам. Помітний був інтерес до цього і серед ширших кругів чужинців, що можна бачити з передплат. Наприклад, сама Німеччина дала понад 200 передплатників. Були вони і в інших країнах.

З метою пожвавити інформаційну службу з почину В. Кушніра почав виходити ще один орган, а саме "Ukrainische Korrespodenz". Проіснували обидва ці органи до першої світової війни. В час війни заступив їх новий органу під назвою "Ukrainische Nachrichten", який виходив з вересня 1914 до 1916 рр. за редакцією О. Бачинського і В. Біберовича.