Історія України: Матеріали до підручн. для 10-11 кл.

Автор: | Рік видання: 1992 | Видавець: Київ: «Райдуга» | Кількість сторінок: 512

Сталінградська битва

Початок визволення України. З виходом німецької армії у межиріччя Дону і Волги почалися велика битва на Волзі (17 липня 1942 р.— 2 лютого 1943 р.) і битва за Кавказ (25 липня 1942 р.— 9 жовтня 1943 р.). У запеклих чотиримісячних оборонних боях радянським військам, які стікали кров'ю, вдалося вимотати противника, підірвати його моральний дух, зрештою зупинити наступ. 19 листопада під Сталінградом вони почали шквальний контрнаступ, який закінчився оточенням 330-тисячного угруповання ворожих військ. Успішно розгорталася і наступальна операція Червоної армії по вигнанню німців з Північного Кавказу.

Пліч-о-пліч з воїнами багатьох національностей у цих битвах брали участь і воїни-українці. Рядові В. С. Глущенко, Л. І. Довженко, А. I. Іващенко, М. Я. Чорноголов, Г. I. Якименко були поміж захисників "будинку Павлова" у центрі Сталінграда, що став опорним пунктом оборони 13-ї гвардійської дивізії. "Сталінградським Данко" називали рядового 883-го полку 193-ї стрілецької дивізії українця М. О. Панікахо. ЗО вересня 1942 р. при спробі підбити німецький танк пляшкою з запалювальною сумішшю пляшка спалахнула, полум'я охопило бійця. Тоді М. Панікахо вискочив з окопу і кинувся під танк, який відразу ж запалав від живого факела. Посмертно він був нагороджений щойно запровадженим орденом Вітчизняної війни 1-го ступеня. За участь у Сталінградській битві орденами та медалями СРСР було удостоєно шість тисяч воїнів-українців.

Перемога радянських військ на Волзі відіграла вирішальну роль у корінному переломі в ході радянсько-німецької і взагалі другої світової воєн. Створилися умови для вигнання загарбників з України. Перші населені пункти Донбасу було визволено уже в грудні 1942 р. воїнами 1-ї гвардійської армії під командуванням генерала В. І. Кузнєцова.