Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

Що ми бачимо у світі людей?

Що стосується людей, то тут важливі відомості можна добути в тих випадках, коли жінка народжує ідентичних близнюків. Ідентичні близнюки розвиваються з однієї яйцеклітини і мають ту саму генетичну будову. Б одному з таких випадків малюкові-близняті чоловічої статі було завдано серйозної шкоди під час обрізання, й було вирішено реконструювати йому статеві органи, щоб вони стали в нього жіночими. Після цього його виховували як дівчинку. В шестирічному віці близнята були типовим хлопчиком і дівчинкою, яких ми спостерігаємо в західній культурі. Дівчинка залюбки гралася з іншими дівчатками, допомагала по господарству й мріяла вийти заміж, коли виросте. Хлопчик віддавав перевагу хлопчачому товариству, його улюбленими іграшками були автомобілі, й він мріяв стати пожежником або полісменом.

Протягом якогось часу випадок вважали вирішальним доказом на користь того погляду, що соціальне навчання е визначальним фактором формування тендерних відмінностей. Та коли дівчинка стала підлітком, у неї взяли телеінтерв'ю, під час якого вона визнала, що не зовсім певна своєї тендерної ідентичності, можливо, в кінцевому підсумку вона все ж таки хлопець. На той час їй уже розповіли про її незвичайне походження, й, можливо, саме тому вона почала дивитися на себе інакше (Ryan, 1985).

Цей випадок не спростовує можливості того, що біологічні чинники все-таки впливають на різницю у поведінці між чоловіками й жінками, яку ми всі маємо змогу спостерігати. Та якщо вони й існують, то їхні фізіологічні витоки ще не встановлені. Ця проблема досі викликає суперечки; але багато хто погодиться з тими висновками, до яких прийшов генетик Річард Левонтін:

"Первісна самоідентифікація особи як чоловіка або жінки, з усією множиною ставлення до чогось, ідей, бажань, що супроводжують цю ідентифікацію, залежить від того, який ярлик начепили на нього чи на неї в дитинстві. За нормального розвитку подій ці ярлики відповідають сталій біологічній різниці в хромосомах, гормонах та анатомічній будові тіла. Таким чином біологічні відмінності стають радше сигналом, аніж причиною диференціації соціальних ролей". (Lewontin, 1982).