Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

Пояснення

Щоб пояснити, чому бувають випадки інцесту й, зокрема, сексуальне скривдження дітей, ми повинні взяти до уваги дві речі. По-перше, що' штовхає дорослих на статеві розваги зі своїми дітьми, а по-друге, чому переважну більшість таких сексуальних збоченців складають чоловіки. Кожне з цих двох запитань порушує складні проблеми, а ці дії та взаємини мають дуже неоднакову природу. Ми можемо сказати майже напевне, що тільки незначна частина дорослих, охочих до сексуальних ігор зі своїми дітьми, психічно хворі. Іншими словами, ми не можемо пояснити потяг до статевих зносин із дітьми з погляду психічного розладу.

Більшість таких людей не віддають очевидної переваги статевим зносинам із дітьми, і в своїх сексуальних уподобаннях нічим не відрізняються від решти дорослих. Отже, тут радше йдеться про доступність і про силу та владу. Діти у власній родині — створіння залежні й неспроможні вчинити опір батьківським домаганням чи тискові. Дорослі, які вступають у взаємини інцесту зі своїми дітьми, часто теж видаються сором'язливими, незграбними та неадекватними у стосунках із іншими дорослими. Багато з них, на перший погляд, не стільки прагнуть задовольнити свої сексуальні імпульси, скільки шукають ласки та любові, яких їм не вдається знайти деінде. Ось тут ми бачимо певне пояснення тому фактові, що переважна більшість кривдників дітей — чоловіки. В розділі п'ятому "Тендер і сексуальність" ми обговорювали проблему "чоловічої не експресивності — тих труднощів, які доводиться долати чоловікам, щоб адекватно виразити свої почуття, феномен, який, певне, має глибоке психологічне коріння. Чоловіки здебільшого вміють виразити свої почуття тільки напрямки через сексуальність, тоді як жінки більше зосереджуються на взаєминах у цілому. Чоловіки також ототожнюють сексуальність зі ствердженням сили та з покірливістю партнерів. Тому вони вбачають меншу різницю між дорослою сексуальністю та сексуальним потягом до дітей, аніж жінки.

Як зазначив один із провідних дослідників скривджених дітей, Девід Фінкелгор, таке витлумачення підказує напрямок соціальних та психологічних перемін, які могли б допомогти поменшити масштаби сексуальної експлуатації дітей:

"По-перше, чоловікам може принести велику користь, якщо вони дістануть нагоду відчувати приязнь та покірливість у стосунках, що не передбачають статевих зносин, таких як чоловіча дружба або виховання дітей. По-друге, варто знизити значення чоловічої снаги в гетеросексуальних зносинах як найвищого критерію чоловічої адекватності. Потрете, чоловіки мали б навчитися здобувати втіху із сексуальних взаємин, заснованих на рівності. Чоловіки, які не почувають себе ніяково з жінками, а перебувають із ними на одному рівні зрілості та компетентності, будуть менш схильні до сексуальної експлуатації дітей. Так само, як міняються взаємини чоловіків із жінками, міняються і їхні взаємини з дітьми". (Finkelhor, 1984, р. 13).