Соціологія: пер. с англ.

Автор: | Рік видання: 1999 | Видавець: Київ: Основи | Кількість сторінок: 726

Біологія і сексуальна поведінка

Немає сумніву в тому, що сексуальність має біологічну основу, адже жіноча анатомія відрізняється від чоловічої, та й оргазм обидві статі переживають неоднаково. Існує також біологічний імператив відтворення життя, без якого людський рід давно вимер би. Деякі біологи дають еволюційне пояснення тому фактові, чому чоловіки мають тенденцію бути більш сексуально невибагливими, ніж жінки (див. розділ другий). Цей аргумент полягає в тому, що чоловіки біологічно схильні запліднити якомога більше жінок, таким чином створюючи ситуацію, коли їхнє сім'я має найбільше шансів вижити. Жінка, яка в даний певний момент має тільки одну яйцеклітину, що може бути запліднена, плекає інший біологічний інтерес — прагне, щоб у неї був постійний партнер, який би опікувався їхніми дітьми і в такий спосіб допоміг їй успішно виконати її біологічну роль у відтворенні людського роду. Цей аргумент підкріплюється спостереженнями за сексуальною поведінкою тварин, де самці зазвичай набагато невибагливіші в статевих зносинах, аніж самиці того самого виду.

Проте найновіші дослідження показують, що невірність самки — явище теж вельми поширене у світі тварин і що сексуальна активність багатьох тварин набагато складніша, аніж раніше вважалося. Колись панувала думка, що самиці воліють паруватися із самцями, які мають найвищий потенціал для забезпечення добрих спадкових характеристик своєму потомству. Але одне недавнє дослідження пташиної поведінки спростувало цей аргумент, показавши, що птахи-самиці беруть собі додаткового партнера не за його гени, а сподіваючись знайти в ньому кращого батька з кращим тереном для вигодовування пташенят. Ось заключний висновок того дослідження: "Тут більше йдеться про злучення, ніж про передачу сімені. Схоже на те, що ці самиці думають про власну вигоду на майбутнє" (процитовано в: Angier, 1994).

Висновки з такого дослідження можуть мати лише умовний характер, особливо ж коли прикласти їх до людської сексуальної поведінки. Як ми ще переконаємося, сексуальність — це надто складне явище, аби повністю прив'язати його до біологічних характеристик.